Kako izgleda ekcem?

Atopijski dermatitis (ekcem) hronična je alergijska upala kože koja se javlja u ranom dečjem dobu, a traje najčešće do četvrte godine.

kako izgleda ekcem

Radi se o upali kože praćenoj crvenilom, mehurićima koji vlaže, ali i suvim ljuspicama. Bolest obično počinje krajem drugog ili početkom trećeg meseca života, ako se radi o deci koja imaju genetsku sklonost ka alergijskim reakcijama. Pošto je koža bebe veoma tanka i prlično vlažna, promene su izraženije od onih koje se viðaju kod starije dece.

Mališani se češu zbog jakog svraba i tako nastaju povrede – upaljena koža i krastice. Kod starijih beba i male dece, koža je suva, zadebljana, hrapava i prekrivena ljuspicama. Ovakve promene najčešće se javljaju na pregibu lakta i ispod kolena.

Vrlo je teško odrediti ulogu pojedinih supstanci (alergena) u nastajanju ekcema iako se bolest u početku može povezati s unosom novih vrsta hrane – kravljeg mleka, voćnih sokova i drugih namirnica.

Ekcem se javlja i kod dece koja isključivo sisaju majčino mleko, ali su promene na koži znatno teže i češće kod mališana koji se hrane veštačkim mlekom.

Autor: Life Content, M.K.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije