Kako povećati nivo testosterona

Kako povećati nivo testosterona

Kako povećati nivo testosterona je pitanje koje muči nemali broj muškaraca, naročito onih koji se bore sa sterilitetom. Testosteron je polni hormon koji utiče na: seksualni nagon, zdravlje kostiju i mišića, proizvodnju sperme. Testosteron opada kako starite, ali drugi faktori takođe mogu uzrokovati nizak nivo testosterona. U te faktore spadaju: određeni lekovi, visok nivo telesne masti i neki zdravstveni poremećaji. Pravilna ishrana je jedan od načina da se testosteron održava na optimalnom nivou. Za to su ključni vitamin D, magnezijum i cink. Otkrivamo koje su to idealne namirnice za muškarce koji žele da povećaju nivo testosterona.

Kako povećati nivo testosterona: Idealne namirnice za muškarce

1. Masna riba

Masne ribe poput lososa i sardina su bogate hranljivim materijama koje su važne za hormonalno zdravlje, kao što su vitamin D, cink i omega-3 masne kiseline. Iako je određena hrana sa visokim sadržajem masti, kao što je pržena hrana, povezana sa smanjenim nivoom testosterona kod nekih ljudi, istraživanja su takođe pokazala da dijete sa niskim sadržajem masti mogu biti štetne za nivoe testosterona. Dodavanje zdravih izvora masti, kao što je masna riba, doprineće ne samo povećanju nivoa testosterona već i poboljšanju opšteg zdravlja.  Osim zdravih masnoća, riba je bitna i zbog vitamina D čiji se manjak može negativno odraziti na nivo testosterona.

2. Tamnozeleno lisnato povrće

Ovo povrće odličan je izvor mikronutrijenata, uključujući magnezijum, mineral koji je ključan za održavanje optimalnog nivoa testosterona, posebno kod starijih muškaraca. Smatra se da magnezijum povećava bioaktivnost testosterona u telu tako što smanjuje oksidativni stres. Oksidativni stres i upale mogu da snize nivo testosterona.  Dragi muškarci, jedite šo više spanaća, kelja, zelja i blitve.

3.Kako povećati nivo testosterona: Kakao

Kako obiluje magnezijumom i flavonoidima koji su ključni za održavanje optimalnog nivoa testosterona. Flavonoidi su biljna jedinjenja koja imaju moćne antioksidativne i antiinflamatorne efekte u telu. Studije sugerišu da određeni flavonoidi iz kakaoa, kao što su kvercetin i apigenin, mogu pomoći u povećanju proizvodnje testosterona iz ćelija u testisima zvanim Leidig ćelije. Najjednostavniji način da konzumirate kakao je putem čokolade. Ali umesto mlečne, jedite čokoladu koja sadrži minimum 70% kakoa.  Osim toga, možete u smuti ili kaše dodati po kašičicu-dve nezaslađenog, organskog kakaoa u prahu.

Hrana za povećanje testosterona

 

4. Avokado

Avokado obiluje zdravim masnoćama koje su neophodne za održavanje hormonalnog balansa. Osim toga, sadrži magnezijum i  bor. Bor je mineral u tragovima koji  utiče na metabolizam testosterona i može sprečiti njegov pad.  Iako se trenutno ne preporučuje uzimanje dodataka bora za povećanje testosterona, dodavanje izvora ovog minerala u ishranu, poput avokada, može pomoći u održavanju zdravog nivoa testosterona.

5. Jaja

Žumanca su bogata zdravim mastima, proteinima i selenom, mineralom koji deluje kao antioksidans u telu. Prema nekim studijama, selen može pomoći u povećanju proizvodnje testosterona. Jaja su veoma hranljiva, pa je dobra ideja da ih jedete češće, pod uslovom da niste alergični na njih.  I, ako možete, konzumirajte domaća, organska jaja.

 

 

 
YelenaYemchuk, gbh007/gettyimages.co.uk

još iz kategorije