izmišljeni prijatelj
06.03.2023 Vaspitanje deteta

Izmišljeni prijatelj: Kako da reagujem ako ga moje dete ima?

Izmišljen prijatelj je normalan deo razvoja velikog broja deca. Međutim, roditelji se često susreću sa problemom kako da se postave u ovoj situaciji.

Izmišljeni prijatelj: Kako on utiče na dete?

Ako vaše dete insistira na postavljanje dodatnog mesta za stolom ili vidite kako je uhvaćena da ćaska sa praznim prostorom pored nje, verovatno vaše dete ima izmišljenog prijatelja. Međutim, nemojte da vas to zabrinjava. To je normalan deo razvoja i često potivino utiče na njih jer razvijaju maštu. Osim toga, kroz ovo „prijateljstvo“ oni poboljšavaju jezičke veštine i povećavaju samopouzdanje.To pokazuje i da vaše dete ima osećaj za perspektivu i emocije druge osobe.

Izmišljeni prijatelj: Razgovarajte o njemu

Bez obzira da li se vaše dete ne odvaja od izmišljenog prijatelja ili je samo povremeno pomene, vredi pokrenuti razgovor o njoj. Dopustite mu da priča o izmišljenom prijatelju. Nekada je to način da izraze svoja osećanja. Na primer dešavaju se situacije da dete koristeći izmišljenog prijatelja ukaže na stvari koje ga muče, na primer: „Moja drugarica ne voli kada je tata mrzvoljan.“ Međutim, ako primetite nešto što vas posebno zabrinjava, konsultujte se sa lekarom. Retke su situacija kada izmišljeni prijatelj zahteva reakciju lekara, ali svakako se možete konsultovati.

Razmislite o  uzroku postojanja izmišljenog prijatelja

Iako je izmišljeni prijate dobar za vaše dete, razmislite šta je moglo dovesti do njegovog postojanja. Ako je vaše dete u poslednje vreme bilo tiho ili povučeno, možda se suočava sa nečim sa čim ne zna da se izbori samo. Takođe, možda se bori da stekne prijatelje, pa je detetov imaginarni prijatelj način da se izbori sa tim.  Dakle, veoma je važno da razgovarate o njemu ili njoj.

Dakle, nemojte da brinete jer vaše dete razgovara sa praznim prostorom. Izmišljeni prijatelj će učiniti vaše dete empatičnim i kreativnim, a svakako mu neće biti dosadno. Ali budite i vi deo tog imaginarnog odnosa kako biste bolje razumeli osećanja vašeg deteta.
Antonio_Diaz/GettyImagesPlus

još iz kategorije