15.08.2016 Zanimljivosti

Saznajte na vreme koliko novca je potrebno za đaka prvaka

Ne paničite, uz dobru organizaciju nećete morati da podižete kredit kako biste opremili dete za polazak u školu.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Pokušavate da svedete račune koliko će vam novca biti potrebno da svom prvaku napunite ranac za školu, ali iz dana u dan spisak je sve duži. Čak ste i na more poneli blokčić da dopišete sve čega se setite. Razgovarate sa koleginicama, a one razmišljaju čak i o podizanju kredita, jer drugačije ne mogu svom detetu da priušte sve što je potrebno za polazak u prvi razred – kada se saberu knjige, pribor i nova garderoba.

Komplet knjiga
Najveća investicija svakako je komplet udžbenika. Najbolje i najsigurnije bi bilo da se u školi detaljno informišete koje knjige su u nastavnom planu. Na oglasnim tablama, već početkom avgusta, trebalo bi da bude istaknut spisak udžbenika i autora. Odatle se možete uputiti u neku od knjižara u blizini, gde ćete uz pomoć prodavca izračunati i okvirnu, a i cenu „u dinar’’. Izdavačke kuće praktikuju da potrošačima omoguće kupovinu udžbenika na rate, što će vam sigurno pomoći da lakše podnesete troškove. Neki roditelji još od početka godine otplaćuju rate za knjige, ali i u avgustu sigurno ima redova u knjižarama.

Pročitajte i…  Polazak u školu: Spremnost deteta i brige roditelja

Ranac čuva zdravlje
Posle knjiga, ranac je najbitnija stavka opreme za školu. Najbitnija, pre svega zbog – zdravlja. Siguno ste puno puta na ulici sreli grupu mališana koji se vraćaju iz škole. Ono što vam sigurno nije promaklo jeste veličina njihovih đačkih torbi. One su često veće od – samog deteta. Problem, naravno, nije u veličini, već u težini koja ide i do deset kilograma. Samo nekoliko meseci tolikog tereta može da izazove ozbiljne probleme – nepravilno držanje, krivu kičmu, čak i deformitet stopala. Siguno će vam u radnji dete pokazati prstom na neku koja mu se „mnogo sviđa’’, ali nemojte dozvoliti da omiljeni model i poslednja moda budu jedini argumenti za odluku. Udovoljite mu, recimo, tako što ćete izabrati neki drugi model u njegovoj omiljenoj boji ili sa omiljenim crtanim junakom. Najgore što možete da učinite jeste da kupite preglomaznu torbu koja će mamiti dete da u nju natrpa što više stvari, a to je pogubno po njegovo zdravlje.

Pročitajte i…  Da li je vaše dete spremno za prvi razred?

Psiholozi kažu da deca stalno imaju strah da će nešto propustiti i samo zato pune torbe nepotrebnim sveskama i ostalim priborom, a istraživanja pokazuju da veliki procenat dece ne voli da ide u školu upravo zbog teškog ranca. Zato izaberite ranac srednje veličine, dovoljno velik za dnevnu količinu svesaka i udžbenika, i na taj način ćete izbeći nezgodnu situaciju da detetu objašnjavate zbog čega nije dobro nositi mnogo knjiga.

Šareni svet pernice
Ako pitate decu šta najviše vole u svojoj torbi, sigurno će vam većina pokazati na pernicu. Što je šarenija – to je bolja, što je punija – oni su ponosniji, što je veća – omiljeniji su u razredu.
I sam pogled na policu sa pernicama učiniće možda da se vratite u period kad ste vi išli u školu. Sigurno ste voleli da imate svakakve bojice, šarene gumice koje mirišu, hemijske koje svetle… U ponudi svih knjižara najviše prostora zauzimaju pernice „na sprat’’. Što više spratova – pernica je lepša i modernija. Neki se čak mogu pohvaliti i onima sa tri sprata u koje staju flomasteri, bojice i druge „pisaljke’’ u najrazličitijim nijansama. Šestari, lenjiri, penkala, gumice… samo su neke od stvari u kojima đaci uživaju, makar zato što lepo izgledaju. Kao i kod rančeva, i pernica sa „kompletnom opremom’’ može da bude teška i ceo kilogram. Kilogram po kilogram, pa izračunajte. I vi, kada se vraćate sa pijace, računate šta ste sve kupili kad su vam kese toliko teške. Zamislite kako je tek maloj deci.

Pročitajte i…  Škola počinje: Šta se očekuje od dece, a šta od roditelja?

Uvijači sa likovima iz crtaća
Sveske i uvijači neka budu stavka u kojoj možete maksimalno da ugađate deci. Dozvolite im da izaberu najleše šare, omiljene likove iz crtanih filmova, lutke i cvetiće za devojčice. Uvijači su uvek dobra stvar za čuvanje svesaka, sprečavaju krivljenje ivica i čine ih čvršćim. Mogu biti providni ili šareni, pa dozvolite deci da se zanimaju dok vi birate đačku torbu.

Deset po deset, sto po sto… cela plata!
Kada saberete sve, cifra koju dobijete na kraju, možda će biti i vaša cela mesečna plata. Još ako svemu ovome dodate novu garderobu i nove patike, videćete da su škola i prvi razred – velika investicija. Ali, ako ništa drugo, barem ste na mesec dana tokom kupovine uživali u knjižarama i veselim bojama, i zaboravili na svakodnevne probleme. Sigurno imate osećaj kao da i vi krećete u školu. Otpratite svog đaka prvaka u školu bar prvog dana, tek da se podsetite detinjstva – to uvek pozitivno utiče na raspoloženje.

Zajedničke pripreme
Ako ste potreban pribor i knjige nabavili mnogo pre 1. septembra, uštedeli ste značajna sredstva. Ali ako vi sve kupite, kako će dete osetiti radost predstojećeg trenutka? Kompromis je da nabavite sveske i olovke bez mališanovog učešća, a onda da mu ih dajete kada to bude potrebno. Što se tiče predmeta s kojima će krenuti u školu 1. septembra, bolje je da ih kupite zajedno sa njim. Ostavite mu slobodu izbora. Neka samo bira olovku, ali imajte mere: na primer, debela penkala i olovke teško mogu da se smeste i u ruku odraslog čoveka. Zatim, tu je i organizacija mesta za učenje! To su udoban pisaći sto i stolica, komplet olovki i flomastera, kao i poseban deo za knjige, udžbenike, sveske. Možda vam zatreba i stalak za note, ako dete kreće i u muzičku školu… Dete treba da postane svesno da sa pojavom zone za učenje u njegovoj sobi, počinje i nov, neobičan život. I, naravno, ne zaboravite da stavite na sto ili zid pored stola kalendar i da ostavite mesto za raspored časova. Ako vam finansijska sredstva dozvoljavaju i ako je to potrebno, možete da promenite i tapete u sobi pa da je učinite malo „odraslijom”.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije