koliko traje porođaj
30.03.2022 Porođaj

Koliko traje porođaj?

Verovatno ste se već naslušali raznih priča, počevši od onih u kojima porođaj traje danima, do onih “brzopoteznih” i neočekivanih, koji su bili gotovi još u liftu, na putu ka porođajnoj
sali. Ali, koliko porođaj zaista traje i može li ikako da se ubrza?

Koliko traje porođaj?

Kao prvo, važno je naglasiti da se ovde može pričati jedino o proseku, jer svaka žena je drugačija i jedinstvena, pa će se tako i porođaji razlikovati.
“Prosečan” porođaj za majke koje prvi put rađaju traje između 6 i 12 sati, dok će svaki „naredni dolazak” bebe biti kraći. Ovo merenje vremena odnosi se isključivo na “zvanični” deo porođaja, kad su kontrakcije već jake, redovne i kad vam potpuno okupiraju pažnju. (Pročitajte i: Kakav osećaj stvaraju kontrakcije?)
Većina porođaja ima sličan redosled i ritam – početak, zatim lagani progres i na kraju kulminaciju u vidu rođenja deteta, što sve ukupno traje oko osam sati. Važno je da znate da je glavni faktor koji održava pravilno napredovanje i dobar tok porođaja hormon oksitocin. Da bi se on lučio u dovoljnim količinama, neophodno je da se osećate sigurno, smireno, da nemate ometajućih faktora, da vam je toplo i udobno. Ambijent u kome se porađate i to koliko se voljeno i sigurno osećate tokom porođaja imaju veliki uticaj na to koliko će glatko vaš porođaj
proteći.

Zašto su neki porođaji jako dugi?

Važno je da imate na umu da se svaki slučaj razlikuje, te da nauka razume samo mali deo toga
kako naše telo funkcioniše i šta je to što zapravo utiče na brzinu porođaja. Pravi porođaj nimalo ne liči na scene iz filmova i sapunica, a žene nisu roboti koji se ponašaju istovetno u ovakvim situacijama.

Neka istraživanja su otkrila da je današnjim majkama potrebno više vremena da se porode
nego što je to bio slučaj kod njihovih baka, ali je uzrok toga još nepoznat. Zasad postoji samo
pretpostavka da su bolničko okruženje, indukcija i strah od porođaja glavni krivci. Neki tvrde da je glavni razlog ipak to što žene rade do pred sam kraj trudnoće, zbog čega odlaze u porodilište s daleko više adrenalina u telu, što negativno utiče na lučenje oksitocina u organizmu. Iako deo pripreme za porođaj uglavnom podrazumeva učenje kako da se s poverenjem prepustite doktorima i da im verujete, to ne znači da ne možete sebe pripremiti za različite scenarije, odnosno njihovu dužu i kraću verziju

Veoma brzi porođaji podrazumevaju izuzetno kratko vreme od prve kontrakcije do dolaska bebe na svet i ukupno traju oko tri sata. Ova vrsta porođaja je retka – dešava se u samo tri odsto slučajeva i verovatnija je u slučaju drugog, trećeg i svakog narednog deteta.

Prvi porođaj

Ukoliko ste prvorotkinja, možete očekivati da vam porođaj traje nešto duže, da na smenu počinje i prestaje dok se vaše telo i mozak prilagođavaju  za dolazak bebe. Od prvih znakova porođaja do trenutka kad ćete konačno držati bebu u naručju može proći i nekoliko dana, međutim, učestale kontrakcije i konkretan porođaj obično traju oko osam sati. Čak i u tom intenzivnom periodu kontrakcija postoje trenuci pauza tokom kojih nećete osećati bolove. Ako ovakve pauze ne postoje, problem može biti u pozi koju je beba zauzela.
Babica i ginekolog će vas voditi kroz ceo porođaj, ali i vi sebi možete dosta pomoći tako što ćete pravilno disati i pažljivo pratiti njihova uputstva.

Mogu li da ubrzam porođaj?

Ukoliko porođaj traje mnogo duže nego što biste želeli, ostanite mirni i postavite sebi pitanje: “Kako mi zasad ide?”. Ako i dalje možete da podnesete bolove, a monitor pokazuje da je s bebom sve u redu, onda recite sebi da je ovo porođaj koji odgovara vašem telu i  pokušajte da se smirite. Evo koje tehnike možete da isprobate kako biste sebi olakšali:
– Da bi vaše telo proizvelo dovoljne količine oksitocina, potreban vam je zamračen prostor, tišina, toplota, osećaj sigurnosti i podrške. Ako porođaj teče sporo, proverite imate li sve navedene uslove.
– Ne zaboravite na pravilno disanje – sami pronađite svoj ritam. Tako ćete zadržati smirenost, a mišići će dobiti potrebnu količinu kiseonika, što omogućava efikasno potiskivanje bebe.
-Osluškujte svoje telo i fokusirajte se na instrukcije koje vam daju lekar i babica. To će vam pomoći da zaboravite na okruženje i usmerite pažnju na ono  što radite.
– Nemojte brinuti o tome kako izgledate i kako se ponašate (uključujući smešne izraze lica, pokrete rukama ili slučajnu defekaciju). Babica i lekar videli su to već hiljadu puta i zato se oslobodite svih blokada.
–  Budite u pokretu (ako možete). Ustanite s kreveta, menjajte položaj tela, sedite na porođajnu loptu, idite u šetnju i fokusirajte se na promenu energije u svom telu.
gorodenkoff/GetyImagesPlus

još iz kategorije