pucanje vodenjaka
11.03.2023 Porođaj

Kako prepoznati pucanje vodenjaka i šta da radite?

Kako vam se bliži datum porođaja, možda vas pucanje vodenjaka brine ili ne umete da ga prepoznate. Kako da ga razlikujete od vaginalnog sekreta ili urina?

Možda mislite da ćete biti u panici i vrištati, brzo otići do porodilišta ali zapravo je mnogo manje dramatično. Neke buduće mame mogu primetiti samo sporo kapanje koje podseća na curenje urina ili sekret. Dakle, kako znate da li vam je pukao vodenjak i šta treba da uradite nakon toga? Otkrivamo sve u nastavku.

Kako prepoznati pucanje vodenjaka?

Zašto vodenjak puca?

Tokom trudnoće, beba raste u vašoj materici i okružena je plodovom vodom. Ona pomaže u razvoju vaše bebe, održava njenu normalnu temperaturu i štiti je.

Neposredno pre porođaja, membrana amnionske kese će puknuti i plodova voda će izaći iz vagine. Ovo „pucanje membrane“, kako se tehnički naziva, zovemo pucanje vodenjaka.

U izuzetno retkim slučajevima, međutim, amnionska kesa možda nikada neće puknuti, a beba se može roditi u njoj (što se naziva rođenjem „en caul“).

Kako izgleda pucanje vodenjaka?

S obzirom na brojna iskustva kada je u pitanju pucanje vodenjaka tokom trudnoće, možda nećete sigurni da ga prepoznate. Evo glavnih znakova da ono što doživljavate je, u stvari, pucanje vodenjaka, a ne vaginalni sekret ili urin. Otkrijte i ovo: Tehnike disanja za porođaj: 4 saveta kako da olakšate sebi (mojabeba.rs)

Curenje se ne može kontrolisati

Kada vam pukne vodenjak, možda ćete osetiti curenje amnionske tečnosti ili ćete primetiti samo sporo kapanje. Količina tečnosti je vrlo induvidualna.

U svim slučajevima, međutim, curenje tečnosti se ne može kontrolisati i možete očekivati da će se ukupno oko dve do tri šolje na kraju isprazniti iz amnionske kese. Možda će vam biti prijatnije ako stavite uložak (nikako tampon) ili da sednete na čist peškir.

Uglavnom je bistar i bez mirisa

Generalno, amnionska tečnost je bez mirisa, iako neke buduće mame primećuju slatkasti miris. Takođe je bistra ili blago ružičasta sa kapljicama krvi.

Osećate bezbolan pritisak ili pucanje

Možete osetiti pritisak kada vam pukne vodenjak, čak i blago pucketanje praćeno curenjem. Kontrakcije sada mogu postati intenzivnije i učestalije.

Pucanje vodenjaka: Može se osećati kao da curi urin

Punjenje vodenjaka može biti slično nekontrolisanom curenju urina, što je potpuno normalno u trećem trimestru. Evo kako da razlikujete: urin ima žućkastu boju i miriše na amonijak, dok je amnionska tečnost obično bez mirisa.

Ako i dalje ne možete da utvrdite da li je u pitanju amnionska tečnost ili urin, pokušajte sa ovim trikom: Sedite nekoliko minuta, a zatim ustanite. Ako i dalje curi tečnost, to verovatno ukazuje da vam je pukao vodenjak.

Nije lepljiv i gust kao sekret

Dok i amnionska tečnost i vaginalni sekret obično nemaju miris, sekret je generalno lepljiviji, gušći i može izgledati kao bistra ili mlečnobela sluz. Amnionska tečnost je, s druge strane, obično veoma retka i vodenasta.

Takođe vodite računa da ne pomešate pucanje vodenjaka sa ispadanje sluznog čepa. Sluzni čep izgleda kao veći komad sluzi i sukrvice i još jedan je od znakova da je porođaj blizu. Pročitajte i ovo: Ublažavanje porođajnih bolova: Šta može da vam pomogne? (mojabeba.rs)

Šta da radite kada vam pukne vodenjak?

Ako primetite znakove pucanja vodenjaka, javite se svom ginekologu. Ako kontrakcije nisu počele ili su i dalje blage, mogu vas podstaći da se odmarate kod kuće dok kontrakcije nepostanu intenzivne. Međutim, obavezno se uputite u bolnicu u ovim okolnostima:

Vodnjak vam je pukao pre 37. nedelje: Vaš lekar može preduzeti korake da odloži porođaj kako bi vašoj bebi dao više vremena da se razvije.

Amnionska tečnost smrdi neprijatno, zeleno-brao je boje ili sadrži puno krvi: Ovi znakovi mogu ukazivati na fetalni stres ili da je beba prošla mekonijum (prvo pražnjenje creva).

Kontrakcije nisu počele u roku od 24 sata od pucanja vodenjaka: Ako prođe značajno vreme nakon što amnionska kesa pukne pre nego što se beba rodi, postoji veća šansa da se razvije infekcija koja može da naškodi bebi.

 
Miljana Momirović

nd3000/GettyImagesPlus

još iz kategorije