08.05.2015 Porođaj

Kakav osećaj stvaraju kontrakcije?

Ne postoji jednostavan odgovor na ovo pitanje jer se iskustvo o kontrakcijama razlikuje od žene do žene, od trudnoće do trudnoće i od faza porođaja do drugih faza porođaja.

ID-10044684

U ranoj fazi porođaja, kontrakcije osećamo kao pritezanje ili blago grčenje u leđima i donjem predelu stomaka, slično bolovima pred menstruaciju. Ove rane kontrakcije pomažu da se grlić materice otvori da bi se kasnije mogao rastegliti preko bebine glave.

Kada započnete brojanje, biće vam prilično zbunjujuće jer su ove rane kontrakcije obično veoma neravnomerne – obično dolaze na svakih 10 minuta i duže. Međutim, kako se proces porođaja razvija, kontrakcije počinju redovan ritam, intenziviraju se, postaju duže i jače.

Kada uđete u aktivnu fazu porođaja, kontrakcije će postati jače i intenzivnije. Bilo koja relaksacija ili tehnika disanja koju ste vežbali sa vašim partnerom, biće od značaja u ovom periodu. Mnoge žene u ovom trenutku uzimaju sredstva za smanjenje bolova, ukoliko im ih ponude lekari. Nemojte ništa uzimati na svoju ruku. Postepeno, kontrakcije će postati mnogo jače i snažnije za vas sve dok vam se grlić materice ne otvori ceo i ne bude spreman za guranje vaše bebe. Mnogim ženama ova faza porođaja deluje ‘’olakšavajuće’’ jer znaju da se kraj približio i da će uskoro videti svoju bebu.

Izvor: Dnevnik Bebe
Foto: Freedigitalphotos.net
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije