23.07.2014 Zdravlje bebe

Kada je pravo vreme za prvo šišanje?

Ne postoji posebno pravilo kada je pravo vreme za prvo šišanje. Ukoliko dete ima dužu kosicu koja mu smeta možete ga odvesti u salon i pre prve godine.

prvo šišanje

Kako pripremiti dete za šišanje?
Možete ga odvesti u salon kada vi budete išli na šišanje da se bolje upozna sa salonom, da vidi kako izgleda šišanje i kako treba da se sedi dok traje šišanje.

Igrajte se frizera – napravite salon u sobi, stavite ga da sedi i stavite mu ogrtač. Koristite češalj i plastične makaze, pričajte mu kako će se šišati u salonu, pravite mu frizurice. Na taj način će dete lakše prihvatiti da ga neko drugi češlja i šiša.

Pričajte s detetom – pričajte mu kako će da ide u salon da se šiša, da će biti lepo i da će se super zabavljati.

U zavisnosti od uzrasta možete staviti dete da sedi samo ili ga stavite kod sebe u krilo ako je još mali za samostalno sedenje.

Ukoliko dete voli da se ogleda namestite ga da sedi ispred ogledala, ali ukoliko smatrate da će se uplašiti bolje ga okrenite od ogledala.

Polako mu stavite ogrtač da se ne uplaši. Ukoliko ne želi probajte da stavite samo peškir.

Umesto pranja kose bolje je da se samo kosa poprska vodom.

Nakon šišanja mu presvucite majicu da ga ne bi grebale dlačice.

Obavezno se slikajte nakon šišanja, ovo je važan događaj za vas i za dete.

U koji salon da ga odvedem, da li postoje saloni za decu?
Raspitajte se da li u mestu gde živite postoji salon za decu ili pitajte svog ličnog frizera da li on ili neko koga poznaje ima iskustva u radu sa decom. Veoma je važno da frizer ima iskustva, da ima dobar pristup prema deci i da će imati strpljenja ukoliko se dete buni ili ne može da miruje na stolici.

Ukoliko želite, odvedite ga kod svog frizera ako će i vama biti lakše da se opustite, jer će ga šišati neko koga vi poznajete.

Kako zabaviti dete tokom šišanja?
ukoliko u salonu nemaju ništa za decu, ponesite više igračaka da se zabavlja dok traje šišanje. Ponesite i neki slatkiš da ga počastite kada se šišanje završi.

Šta ukoliko dete i dalje odbija da se šiša?
Dete ne treba forsirati da ne bi doživeo šišanje kao nešto negativno. Stavite ga kod sebe u krilo i igrajte se sa njim dok ga frizer šiša. U početku će mu to značiti jer će osećati sigurnost. Ponesite neku slikovnicu da gledate i možete poneti nešto za grickanje.

U koje vreme je najbolje da zakažem šišanje?
Najbolje vreme za šišanje je nakon obroka na taj način dete neće biti gladno i nervozno. Ukoliko imate ustaljen ritam u toku dana izaberite period kada je dete najraspoloženije. Krenite na šišanje neposredno pre zakazanog termina da ne biste čekali dugo i da se dete ne unervozi.

Izvor: bebac.com, Đ.S.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije