25.01.2018 Zdravlje bebe

Kako prepoznati i lečiti zatvor kod beba?

Novopečeni roditelji uvek će biti u potrazi za ponekim bebinim osmehom koji će vas uveriti da je vaše dete srećno, zdravo i da je s njim sve u redu. Ona druga, malo manje prijatna stvar, koju ćete takođe morati redovno pratiti je bebina stolica. Kada je beba ima redovno, to je znak da uzima dovoljno hrane. Zato je razumljiva roditeljska zabrinutost oko izostanka stolice.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

 

Ako vam se čini da bi to mogao biti zatvor, obratite pažnju na sledeće:

Važno je napomenuti da kod beba učestalost stolice može varirati iz jedne u drugu krajnost. Neke isključivo dojene bebe mogu je imati posle svakog podoja, dok je kod drugih i 14 dana bez stolice normalno. Jednostavno, iskoriste sve što su posisale i nemaju ništa za izbaciti.

Konzistencija je ključna u definisanju zatvora kod dojenih beba. Umesto tečne ili kašaste stolice, zatvor rezultira stolicom nalik malim glinenim kuglicama – iako se izuzetno retko događa isključivo dojenim bebama.

Druga je stvar s bebama hranjenim veštačkom formulom. Njihova stolica mora biti redovna i izostanak od sedam i više dana je neprihvatljiv. Kada počne bebina dohrana i uvođenje čvrstih namirnica, roditelji trebaju biti spremni na promenu učestalosti, oblika, ali i boja stolice. Kao neki referentni okvir se uzima da bebe do šest meseci starosti imaju u proseku tri do četiri stolice dnevno, a nakon uvođenja dohrane se one smanjuju na jedno pražnjenje dnevno.

Roditelji često zbog produžee odsutnosti stolice sumnjaju na konstipaciju i to svakako može biti tačno. U prvim danima bebinog života posebnu pažnju treba obratiti na sadržaj pelene. Ako dete do petog dana života nije imalo barem nekoliko svetlih žutih stolica (ne tamno zelenih i smeđih), postoji mogućnost da nešto nije u redu – bez obzira bilo dete na formuli ili majčinom mleku.

Učestalost nije jedina stavka koja definiše zatvor. Ako beba mora ulagati posebne napore pri obavljanju nužde koji su naočigled bolni, to takođe može biti do zatvora. Ovo može uzrokovati krvarenje unutar analnog kanala koje ćete primetiti kao tanke svetlo-crvene krvave niti u stolici.

Što je izrok zatvora i kako ga lečiti pogledajte na sledećoj strani…
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije