02.02.2016 Vaspitanje

Pet koraka do samostalne igre

Organizujete društveni život svog mališana kao da se radi o ratnoj operaciji? Izbacite nekoliko ugovorenih druženja i aktivnosti i ostavite dovoljno prostora kako bi dete samo pronašlo načina da se zabavi

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Korak 1

Nisu svi mališani uzrasta do dve godine prirodno maštoviti. Ako vašem detetu manjka kreativnosti, pomozite mu tako što ćete se igrati s njim i naučiti ga kako da bude maštovito. Na primer, ako se igrate kockama, pitajte ga: „Šta možemo da napravimo od ovoga?“, ili mu predložite: „Hajde da poređamo kocke po bojama.“ Pomozite mu da završi zadatak.

Korak 2

Potom se povucite. Podstaknite dete na igru i ostanite u istoj prostoriji s njim. Obraćajte mu se, ali se nemojte uključivati u igru.

Korak 3

Naredni korak jeste da ohrabrite mališana da kreativno razmišlja. Recite mu: „Šta ćeš sad napraviti od kocaka?“

Korak 4

Kada primetite da se mališan više fokusira na aktivnost a manje na vas, nakratko napustite sobu, kako bi mogao sam da se igra. Izvedite to u trenucima kada je vrlo posvećen igri i ne ostavljate ga dugo samog. Naravno, obavezno ga pohvalite za pametne ideje do kojih je došao bez vaše pomoći.

Korak 5

Redovno ostavljajte nekoliko bezbednih igračaka kojima će se dete igrati dok ste vi (nakratko) odsutni. Nekoliko naslaganih starih magazina, te kartonske rolne od kuhinjskih ubrusa ili folije sasvim su OK. Nemojte mu stavljati do znanja da ove „igračke“ postoje, pustite ga da ih samo otkrije i pronađe način da ih upotrebi u igri. Ono će prirodno slediti svoju znatiželju i kreativnost.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije