Ako deci nešto obećate – to i ispunite

Profesorka Silvija Rus, autorka nekoliko knjiga o vaspitanju dece, napominje da su deca velike “cepidlake” kada je reč o obećanjima – vaša reč je obaveza. “Ako prekršite dato obećanje, gubite dečje poverenje,” poručuje roditeljima.

Ovo su neka od najčešćih obećanja koje roditelji daju i krše, a imaju uticaja na dečji razvoj jer mogu poljuljati njihovo poverenje u roditelje

Obećavam da neće boleti
Bol je subjektivna kategorija pa se skidanje flastera vama čini kao sitnica, ali dete to može doživeti drugačije. Umesto da kažete da uopšte neće boleti, recite: “Možda će malo boleti, ali brzo će proći“.

Obećavam da ću doći kući pre nego što pođeš na spavanje
Budite oprezni sa obećanjima kada su okolnosti van vaše kontrole, poput saobraćajne gužve ili hitnog poslovnog sastanka. Umesto toga, recite: “Obećavam da ću dati sve od sebe da dođem kući što ranije.”

Obećavam da ćeš se sledeće nedelje igrati kod drugara, ali ne danas
Deca pamte detalje. Ako kažete sledeće nedelje, držaće se toga. Ponudite bolju alternativu: “Razgovaraću sa mamom tvog prijatelja i pokušaću da dogovorim druženje kad svima bude odgovaralo.”

Obećavam da ću te odvesti na sladoled kada pospremiš svoju sobu
Podmićivanjem nećete pomoći detetu da se nauči motivaciji. Preskočite obećanje o slatkišima i pomozite da shvati ideju uzroka i posledica. Pokušajte ovako: “Ne bi bilo loše da pospremiš svoje igračke, jer bi neko mogao da se saplete i padne.”

Obećavam da ćeš, kad napišeš domaći zadatak, biti najpametnije dete u razredu
Pomozite detetu da nauči da ceni vrednost učenja, umesto da po svaku cenu želi da bude najbolje. Recite: “Pisanje domaćeg pomoći će ti da naučiš važne stvari.”

Obećavam da će sutra biti bolje
Roditelji žele najbolje za svoju decu, ali ponekad deca samo žele da ih poslušate i shvatite njihova osećanja. Dobar način da to učinite? Recite: “Zvuči kao da si imao težak dan.”

Obećavam da ćemo ići u akvapark za tvoj rođendan sledeće godine
Vaše dete želi nešto posebno i vi to želite da mu pružite, ali veća putovanja zahtevaju planiranje i budžet. Uključite dete u proces da bi imalo bolju predstavu šta se dešava. Pokušajte sa: “Mislim da bi akvapark bio zabavan. Hajde da vidimo kako možemo da uštedimo za putovanje”.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Prethodna vest

Sledeća vest

još iz kategorije