09.11.2016 Rastemo i učimo

Ako su deca neposlušna, u ovoj školi dobijaju posebnu „kaznu“

Umesto kazne, osnovna škola Robert Koleman neposlušnim učenicima nudi nešto sasvim drugo, a rezultati su zadivljujući. Evo u čemu je reč…

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Kao deo disciplinskog postupka, neke škole organizuju kaznenu nastavu kako bi nemirnu i neposlušnu decu „doveli u red“.

Međutim, poznato je da su mnoga deca sklona revoltu, pa ovaj metod često nije uspešan. Upravo zato, želeći da isproba neku vrstu „obrnute psihologije“, osnovna škola Robert Koleman iz Sjedinjenih američkih Država je umesto kaznenih časova prošle godine uvela „Sobu pažljivog trenutka“ u kojoj deca – meditiraju! Naime, ukoliko se deca nisu lepo ponašala škola ih šale u ovu sobu da razmisle o tome šta su loše uradili.

Ta prostorija je vrlo prijatna, opremljena svetlima, dekoracijama i mekim jastucima. Neposlušna deca tamo sede i rade vežbe disanja ili meditacije što im pomaže da se smire i fokusiraju. Takođe, podstiče ih da razgovaraju o onome što se dogodilo.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

U školi Robert V. Koleman meditacije nije jedino što nude deci. Takođe, u ponudi je i joga i različiti drugi oblici vežbi.

Nakon uvođenja ovog programa, broj dece koja manifestiraju nepoželjno ponašanje je u opadanju, a smanjio se i broj izostanaka. Zbog uspešnosti programa njegovi se kreatori nadaju proširenju i na ostale američke škole.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije