dula na porođaju
30.11.2021 Porođaj

Dula na porođaju: Da li mi je potrebna?

Iako nije reč o formalnoj medicinskoj profesiji, dula pruža emotivnu, fizičku i informativnu podršku ženi tokom trudnoće, porođaja i nakon njega. Na Zapadu je praksa porađanja uz dulu već dugo ustaljena, a u poslednje vreme postala je popularna i u Srbiji.

Kako dula može da pomogne?

Zahvaljujući iskustvu koje je stekla prisustvujući brojnim porođajima, dula može da pruži pomoć i korisne informacije prilikom porođaja. To uključuje savete o pravilnom disanju, najboljim položajima tela i metodama relaksacije. Pošto poznaje brojne tehnike masaže, ona može znatno da ublaži porođajne bolove.  Rezultati studija pokazuju da čak može da ubrza tok porođaja, kao i da otkloni potrebu za analgezijom i carskim rezom.

Ako vaše porodilište ne dozvoljava prisustvo dule, a vama  porođaj kod  kuće nije odgovarajuća opcija, dulu možete iskoristiti kako biste se pripremili za porođaj. On može biti odličan savetnik vama i vašem partneru i tokom trudnoće. Budućeg tatu i  vas može odlično pripremiti za dolazak bebe i unapred vas naučiti kako da reagujete kad krene porođaj.

Dule su, između ostalog, obučene za pružanje podrške i u postpartalnom periodu. Njihova uloga nakon porođaja podrazumeva i emotivnu podršku majci, kao i davanje korisnih saveta i podrške prilikom dojenja, zatim praktičnih saveta o bebinoj nezi, njenom nošenju u maramama i, generalno, pomaganje mami i tati da se bolje i lakše snađu u novim ulogama. Imajte to na umu. Možda ćete poželeti da dula bude pored vas i nakon bebinog dolaska.

Kako da izaberem dulu?

Ako se odlučite za pomoć dule tokom porođaja, jako je važno da izaberete osobu u koju imate poverenja i koja može da dokaže svoje kvalifikacije. Ne bi bilo loše da se lično upoznate pre porođaja. S obzirom na to da podrška dule nije deo formalnog zdravstvenog sistema, koji pokriva državni fond, jasno je da ćete ovu uslugu sami morati da finansirate iz kućnog budžeta. Raspitajte se o uslugama koje pružaju dule u vašoj sredini, kao i o njihovim cenama. Na osnovu toga planirajte troškove i raspolažite novcem u narednom periodu kako biste pripremili sredstva potrebna za duline usluge.

 

 

 
Antonio_Diaz/iStock/GettyImagesPlus

još iz kategorije