Da li se može sprečiti noćno mokrenje?

Sa tri i po godine deca uglavnom više ne mokre u krevet, a što su stariji sve je veći procenat onih koji uspevaju da uspostave kontrolu bešike. Međutim, kod neke dece dolazi do slabijeg razvoja bešike, pa se može desiti da dođe do noćnog mokrenja.

Uzrok može biti i genetika, ukoliko je jedan od roditelja imao isti problem u detinjstvu. Takođe, razlog može biti i uznemirenost, strah, nesigurnost, neki neprijatan događaj u porodici…

Dete će verovatno osećati stid ili neigurnost zbog toga što je mokrilo u krevet. Neki mališani se zbog toga povlače u sebe, depresivni su, dok su drugi ravnodušni. Međutim, u oba slučaja ne žele da bilo ko sazna za njihov problem i trude se što bolje da ga prikriju.

Ako je vaše dete preraslo pelene, sigurno ćete se veoma zabrinuti ukoliko se desi da se vaš mališan u toku noći upiški u krevet. Na vama je da uverite mališana da je to problem sa kojim ćete se zajedno izboriti. Nikako ne treba mališana kažnjavati, rugati mu se, ismevati, jer noćno mokrenje je problem koji osim što veoma brine roditelje, utiče i na samopouzdanje deteta.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije