24.01.2018 Rastemo i učimo

Dečje igre koje utiču na razvoj inteligencije

Od davnina, poznate su razne aktivnosti kojima roditelji podstiču razvoj dečje psihe, ali koje mališanima i nisu baš zanimljive. Međuti, postoje i igre koje su podjednako korisne ali i interesantne dečici. Saznajte u kojih to šest zabavnih aktivnosti će mališani uživati, a koje će istovremeno uticati na razvoj njihove inteligencije…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Žmurke

Još jedna od najstarijih igrica koja istovremeno predstavlja zabavu za vaše dete, kao i zanimljivu aktivnost kojom deca razvijaju sposobnost orijentacije i snalaženja u prostoru. U ovoj igri deca moraju da imaju u glavi raspored stvari na igralištu, oforme hipotezu koja bi mesta bila pogodna za skrivanje, smisle kako do tamo da dođu, stvore novu mapu u glavi koja se vezuje za mesto gde su rešili da se sakriju, i ponovo da se orijentišu. Tako naizgled jednostavna igrica zapravo podstiče više kompleksnih mentalnih radnji kod vašeg deteta. Ako vi želite da učestvujete o ovoj aktivnosti, možete malo da je izmenite, pa umesto vi da se skrivate koristite određene predmete, zatim recite detetu da ih potraži.

Kocke

Kockice predstavljaju jednu od najstarijih igrica. One pomaže detetu da eksperimentiše – da stekne sposobnost postavljanja hipoteze („Šta bi se desilo kada bismo stavili veliku kocku na malu?“), provere iste, kao i zaključivanja, odnosno dolaska do činjenica („Ako bismo stavili veliku kocku na malu, ona bi pala“). Psiholozi kažu da ovakav tip aktivnosti predstavlja bazu za dalji razvoj naučnog razmišljanja. Igra kockicama takođe može da nauči dete rečima kao što su gore, dole, ispod, iznad, levo ili desno. Za roditelje je bitno da konstantno menjaju zadatke, kako bi podstakli dete da razmišlja istovremeno učeći.

Pesak i voda

Čaša vode, pregršt peska i nekoliko šoljica i lopatica mogu da drže pažnju detetu satima. Kroz ove igrarije, ono će istovremeno da se upoznaje sa teksturom, zapreminom i različitim agregatnim stanjima. Na ovaj način on se uči i posvećenosti poslu, kao i istrajnosti dok se strpljivo upoznaje sa činjenicom da voda koju sipa u pesak lagano nestaje. Vi možete da se uključite u aktivnost pitanjima tipa „Ovi štapići koje si tu postavio stoje sami od sebe, da li znaš zašto je to tako?“, na taj način podstičući njihovo razmišljanje.

Obrnute uloge

U ovoj aktivnosti vi puštate vaše dete da bude glavno. Bilo koja igra da je u pitanju, pustite mališane sami da odluče kako će da izgleda i koliko da traje. Istraživanja su pokazala da deca uče više reči kroz igrice u kojima vi njih pratite, nego one u kojima ona prate vas. Pustite dete da bude glavno i samo ga ponekad upitajte zašto radi određenu aktivnost i šta tim želi da postigne.

Oblačenje

Igranje oblačenja razvija maštu, kreativnost i čak kontrolu, koji su jako bitni što je dete starije. Kada se dete maskira ono se udaljava od sebe samog, što ih navodi da pokazuju bolju samokontrolu.

Kobajagi kuvanje

Dajte detetu posudice i drvenu kašiku i pustite ga da „kuva“. Iako detence zna da je to kobajagi kuvanje, ono se zaista zabavlja istovremeno razvijajući sposobnosti koje vode opismenjavanju. Uz ovu aktivnost i čitanje postaje apstraktno, tako što neki oblici u knjigama postaju stvari, na primer „auto“ za njih postaje „ona stvar koja stoji u garaži“

Save
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije