25.06.2018 Razvoj bebe

Kako uspostaviti pravilan plan spavanja

Dobar plan dnevnog spavanja osiguraće bebi napredak i očuvati vaš mir…

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Nema ničeg lošeg u tome što jedva čekate da beba zaspi tokom dana. Uostalom, da nije tako, kada biste inače pozavršavali sve kućne poslove ili malo dremnuli da povratite snagu? Što se tiče beba, dnevni i noćni san podjednako su važni za njihov pravilan rast i razvoj mozga. Osim toga, bebe koje redovno spavaju tokom dana lakše zaspu (i bolje spavaju) uveče, jer nisu previše umorne. Dakle, što pre uspostavite precizan režim dnevnog spavanja, biće bolje za celu porodicu.

VEĆI DEO DANA U SNU
Do 12. nedelje života
Prvih nekoliko meseci zapravu su dug san za vašu bebu. Sasvim je normalno da spava i po 17 sati dnevno. Ipak, šta da preduzmete ukoliko se odupre ovom standardu?
* Šta je problem? Beba je očigledno umorna, pospana i ništa ne može da je umiri, ali i dalje neće da zaspi. Roditelji često propuštaju da uoče prve znake da je mališa pospan, pa propuštaju taj dragoceni trenutak. Nažalost, kada je beba previše umorna, u njenom oragnizmu počinje produkcija hormona stresa, što uzrokuje stanje pojačane budnosti i nervoze.
* Rešenje: Novorođenče može ostati zaista budno oko 45 minuta. Ovaj interval se do trećeg meseca života produžava na oko sat i po. Zato, pratite vreme budnosti i, čim uočite prve znake pospanosti – zevanje, trljanje okica i povlačanje ušiju – ušuškajte bebu i uspavajte je.

MANJE SPAVANJA TOKOM DANA
Od trećeg do šestog meseca života
Do 12. nedelje vaša beba će ostajati duže budna tokom dana, a spavaće u tri duža navrata, umesto u više kraćih.
* Šta je problem? Neke majke koriste ”trikove” za uspavljivanje, kao što su dojenje ili nošenje u naručju i ljuljanje, jer tvrde da njihove bebe jedino tako mogu da utonu u san. Međutim, to nije dobra ideja. Ove metode deluju na kraće staze, jer će se beba navići na takav način uspavljivanja, što je veoma nepraktično tokom noći.
* Rešenje: Ovaj period od presudnog je značaja za bebe da nauče kako same da se smire. Pomazite bebu, nežno je spustite u krevetac, a potom je pustite da se sama smiri u uspava. Ona će na početku plakati, ali ako se oduprete porivu da je ponovo uzimate u naručje, ona će naučiti da se smiri i prespava noć. Naravno, to ne znači da treba da je ostavite da plače duže od pet minuta!

KLASIČNA FAZA
Od šestog do devetog meseca života
U ovoj životnoj fazi vaša beba će verovatno spavati oko sat vremena ujutro i sat i po poslepodne. To znači da vam tokom dana ostaje dva dobra sata slobodnog vremena za vas (teoretski rečeno, u praksi je, znamo, malo drugačije).
* Šta je problem? Beba nije uvek raspoložena da spava kada vi smatrate da je vreme za to. Ponekad je borba da je uspavate toliko naporna da mame često odustaju od nje.
* Rešenje: Nemojte očekivati da će beba uvek poslušno leći u krevetić, okrenuti se na stranu i zaspati. Pustite je neka plače nekoliko minuta, a onda postepeno produžavajte vreme između ulaska u sobu, nežnog tapkanja po leđima i ponovnog napuštanja sobe. Bitno je da ste uvek uz nju i da pratite šta se dešava – na taj način bićete spokojni jer znate da je sve u redu.

Nastavak teksta na sledećoj strani…
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije