Kako se snalazite, mame?

Pametni trikovi za lakše snalaženje u svakodnevnom haosu.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Liči li i vaša lista obaveza na odmotanu rolnu toalet-papira? Jeste li neizostavno potrebni detetu čim pokušate da opeglate delić nagomilanog veša? Ako ne uspevate da se snađete u frenetičnom tempu porodičnog života, znajte, niste jedini. Kad postanete majka, ceo vaš svet menja se istog trenutka, a vrlo je verovatno da niko tu promenu ne dočeka spreman, niti se na nju u potpunosti navikne. Pored svih obaveza i poslova koje treba da uradite, tu je i malo ljudsko biće koje potpuno zavisi od vas. A odgovoriti na sve bebine potrebe, između i tokom obavljanja još stotine drugih stvari, posle brojnih neprospavanih noći, zaista može biti izuzetno teško. Ali, ako pametno pristupite obavezama, lakše ćete kontrolisati haos.

REALNA OČEKIVANJA
Vaš prioritet uvek će biti beba. Ali, bilo da radite puno radno vreme ili samo pola, da ste na porodiljskom odsustvu ili nezaposleni, posla će uvek biti previše. O toliko mnogo stvari moraćete da razmišljate da ćete se čak i od misli osećati umorno. Sve što treba da se uradi, isplanira, nabavi, zakaže itd. može delovati kao čudovište čije sjajne oči neprestano vrebaju iz mraka. Ako se zaista tako osećate, prvo što treba da učinite jeste da rasteretite mozak.

To se uvek najlakše postiže zapisivanjem na papir svih misli koje vam se motaju po glavi. Ne morate pisati čitave rečenice, ključne reči će biti dovoljne. Nemojte procenjivati da li je nešto vredno zapisivanja – ako već mislite o tome, treba i da ga zapišete. Čim se misli prebace na papir, mozak će se osećati rasterećenije, a ova vežba je dobra jer vam stvara osećaj da o svemu možete pojedinačino razmišljati, a ne odjednom.

KATEGORIZACIJA
Kad popišete sve obaveze, treba i da ih svrstate u grupe. Možda će vam biti lakše ako u tu svrhu koristite više papira, svaki za jednu listu. Najpre popišite ono što morate da uradite. Budite striktni i precizni – ova lista trebalo bi da bude relativno kratka. Zatim popišite sve ono što možete uraditi i dok je beba s vama, a što su uglavnom svakodnevni kućni poslovi, poput slaganja veša i sudova ili spremanja.

Ovde možete biti i kreativni – razmislite koje biste obaveze mogli pretvoriti i u zajedničku igru ili zabavu, a koje biste mogli obaviti dok nosite bebu u marami. U treću grupu svrstajte sve stvari koje treba da uradite bez bebe, kako biste izbegli stres, a u koju mogu da spadaju plaćanje računa onlajn ili slanje imejlova. U četvrtu grupu popišite zajedno sve obaveze koje ne zahtevaju duže od pet minuta, a koje možete pozavršavati dok se beba igra, na primer. U petu grupu ubacite sve zadatke i obaveze koji zahtevaju duže vremena i koje možete uraditi dok beba spava ili dok je neko čuva. Na poslednjem spisku treba da budu sve obaveze koje mogu da čekaju. Slobodno stavite dosta stvari na taj spisak – to ne znači da obaveze nikad nećete izvršiti, već da njima ne morate odmah da se bavite.

Sastavljene spiskove koristite poput jelovnika iz kojih ćete birati šta ćete kog dana uraditi. Pokušajte da ne planirate mnogo unapred i da ne određujete unapred kog ćete tačno dana nešto uraditi, jer je mamama fleksibilnost veoma potrebna. Ako ste, na primer, proveli besanu noć, jasno je da ćete i vi pokušati da odspavate dok beba spava, umesto što ćete nešto uraditi za to vreme. Ad hoc pristup prilikom odabira onoga što ćete tog dana završiti od obaveza oslobađa vas neprijatnog osećaja krivice, neispunjenosti i frustriranosti koji bi se mogli javiti ukoliko niste “ispoštovali” svoj isplanirani raspored.

PRIHVATITE NERED
Naravno, svakako ćete uvek unapred razmišljati o tome šta treba da se uradi danas, ove nedelje ili sada. Ali život je uvek malo više nepredvidiv kad postanete mama i moraćete naučiti da to prihvatite i da uvek računate na to da se planovi lako mogu poremetiti. Ako se beba ne oseća najbolje, sve što ste planirali pada u vodu, ali nikako ne treba da budete potišteni zato što ste sve morali da otkažete. Jer, iako ćete možda naveče kad se najzad spustite na kauč misliti da toga dana ništa niste uspeli da uradite, zapravo ste obavili najvažniji posao, a to je da budete mama. Biti mama znači i prihvatiti činjenicu da morate usporiti tempo i ne očekivati stoprocentni učinak kao nekad. Najvažnije je da vi i beba budete zdravi i da se dobro osećate.

RASPOREDITE VREME
Razmišljajte o vremenu kod kuće kao o vremenu provedenom na poslu. Tokom radnog vremena imate pauzu za ručak i u nekoliko navrata kratke pauze za čaj, kafu i razgovor s kolegama. Jer, takva raspodela osmišljena je da se ne biste suviše isrcpili na poslu. Ako pokušate da budete maksimalno efikasni tokom radnog vremena, vrlo brzo ćete sagoreti i tako dugoročno napraviti više štete nego koristi. Uključite takve pauze i predahe i tokom svog dana kod kuće s bebom. Biti mama po ceo dan i svaki dan svakako je naporan posao, ali je i pun lepote i nežnosti. Razmislite koji su to trenuci u kojima kao mama najviše uživate i koji vas najviše opuštaju. Odredite sebi vreme i da legnete na kauč da se odmorite i da se mazite s bebom. Odredite vreme i za ručak i nemojte obavljati kućne poslove naveče, kad beba legne.

Biti dobar menadžer znači dobro upravljati vremenom i dobro rasporediti obaveze, kako na poslu tako i kod kuće. Vi ste menadžer u svojoj kući i deo vaše odgovornosti je i da donosite odluke i određujete pravila. Iskoristite to u svoju korist!

RAZMIŠLJAJTE POZITIVNO
Način na koji se obraćate sebi znatno utiče na to kako se tokom dana osećate. Svi smo (pre)često skloni da prema sebi budemo strogi i suviše kritični. Obraćajte se sebi kao što biste se obraćali najboljoj drugarici. Birajte reči i budite nežni. Ne razmišljajte o onome što tog dana niste postigli, već o svemu onome što ste uradili. Ako budete istrajni u prijateljskom odnosu prema sebi, dajemo vam reč da će vam porodica biti mnogo srećnija, a život lakši!

Guliver/Getty

7 NAČINA DA KONTROLIŠETE HAOS

NE POKUŠAVAJTE DA BUDETE SUPERMAMA
“Posle rođenja prvog deteta osećala sam se veoma frustrirano jer niko nije primećivao koliko mi je bilo teško da se snađem”, kaže Sanja. “Bilo je trenutaka kad bih planula na svoju mamu, a ona mi je posle rekla da sam joj izgledala kao neko kome je dosta svega i da se bojala da mi išta kaže. Najbolje je da budete iskrene prema sebi i okolini i da jasno kažete šta vam treba.”

NE OBJAŠNJAVAJTE
Odnosite se prema svom vremenu i energiji kao prema najdragocenijim stvarima koje imate. Ako vas drugarica pozove napolje na kafu a vama se samo leškari na kauču, slobodno recite “ne”, bez dodatnih objašnjenja i izgovora. Nikome se ne morate pravdati, dovoljno će biti da kažete kako biste voleli da se vidite kad vam situacija bude malo lakša i jednostavnija. Rečenica “Ne, žao mi je, ovog puta ne mogu, ali ću ti se javiti kad se stvari malo raščiste” biće sasvim dovoljna.

KORISTITE PREČICE
Kad god možete, koristite brža i lakša rešenja: smrznuto ili delimično skuvano povrće, veš iz mašine dobro protresite i ravno sušite umesto što ga peglate, a za noć koristite pelene s oznakom “premium”, kako biste izbegli presvlačenja zbog pelene koja je procurila.

NAPRAVITE SPISAK OBAVLJENIH STVARI
Umesto spiska stvari koje treba da uradite, popišite sve što ste toga dana obavili, pa čak i sitnice, poput stavljanja veša u mašinu ili zakazivanja vakcinacije za bebu. Ovim podstičete oslobađanje hormona sreće i zadovoljstva, podižete nivo samopouzdanja i nivo energije.

KORISTITE SMARTFON
Koristite aplikacije za podsetnike i određivanje rokova, pravljenje beležaka i lista, kao i opciju deljenja napravljenih dokumenata s partnerom ili mamom kako biste im preneli poruku šta treba da nabave ili urade umesto vas.

PREDNOSTI RUTINE
Kad se jednom ustali, rutina ne pada teško. Najčešća rutina odnosi se na bebino spavanje i podrazumeva kupanje, čitanje i ušuškavanje. Razmislite koje biste još obaveze mogli pretvoriti u rutinske i tako sebi skratiti vreme za njihovo obavljanje. Dobra ideja je, na primer, da uvek istim redosledom punite torbu s bebinim stvarima kad idete u šetnju.

IZRAČUNAJTE SVOJ KAPACITET
I vi se, verovatno, kao i većina mama, često preračunate u vezi sa svojim mogućnostima i onim što možete da učinite tokom dana. Sedite i oduzmite vreme koje vam je potrebno za obavljanje aktivnosti koja zahteva vašu punu pažnju, kao što su posao i poslovne obaveze ili čas neke bebine aktivnosti. Zatim izračunajte s koliko još vremena raspolažete i podelite ga na dnevne obaveze. Verovatno ćete shvatiti koliko su vam nerealna očekivanja bila u vezi s planiranim obavezama. Ova vežba oslobađa vas osećaja krivice koji se javlja kad naveče pomislite na sve ono što niste uradili a mislili ste da ćete moći. Kad sve stavite na papir, biće vam lakše da sebi kažete: “Nemam vremena za to. Ako nije prioritet, moraće sačekati!”.

MOJE ISKUSTVO
“Shvatila sam da ponekad moram prilagoditi očekivanja situaciji i da je najvažnije da budem dobra prema sebi. Posle neprospavanih noći, na primer, sasvim je u redu otkazati sve planove, slušati dečje pesmice ili zajedno s mališanima gledati crtaće i jesti kekse.”
Vesna, majka Hane (1) i Erola (4)

Više ovakvih tekstova naći ćete u AKTUELNOM broju magazina Mama&beba.

Novi broj potražite na kiosicma 5. jula!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije