09.11.2016 Vaspitanje

Najstariji i najbolji obrazac za vaspitanje oslanja se na tri snažna i važna pravila!

Autorka knjige o paradoksu modernih roditelja Dženifer Senior sprovela je istraživanje u kom tvrdi da su roditelji sve više u strahu jer ne znaju na koji način da odgoje decu. Svima savetuje da ih uče poštenju, radnoj etici i da ih vole.

Foto: Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

“Kada su deca prestala da rade, ekonomska računica roditeljstva se promenila. Deca su postala, rečima jednog brilijantnog makar potpuno surovog sociologa, “ekonomski bezvredna, ali emocionalno neprocenjiva”, kaže Džemofer Senior, autorka knjige “Paradoks modernih roditelja”.

Tri godine je proučavala svojevrsnu krizu kroz koju prolaze oni koji u braku dobiju decu. Zaključila je da roditelji doživljavaju više stresa nego oni koji to nisu. Ujedno je njihovo zadovoljstvo u braku niže.

“Do nedavno, deca su radila, prije svega na farmama, ali i u fabrikama, mlinovima, rudnicima. Bila su imovina”, kaže autorka.

Društvo je decu prestalo da izrabljuj tek početkom 20. veka. Priznali su im prava, zabranili da rade i usredsredili se na njihovo obrazovanje. Mantra koju danas ni jedan roditelj ne dovodi u pitanje je “Sve što želim za svoju decu jeste da budu srećna.” Iako je sreća divan cilj za dete, ujedno je i teško uhvatljiv.

Foto: Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

“Roditelji moraju da shvate da su sreća i samopouzdanje nusproizvod vaspitanja i vremena koje ulažu u njih. Tome ih ne možete naučiti, kao što se može naučiti kako se, na primer, ore polje”, smatra Senior.

Iako se po njenom uverenju neki roditelji danas i previše trude da zaštite svoju decu od negativnih uticaja drugih, trebalo bi da se opuste. O tome je izdano i jako mnogo priručnika, a to još više zbunjuje roditelje.

“Ako nemate scenario za vaspitanje, samo pratite najstariji koji postoji – poštenje, radna etika i ljubav. Pustite da se sreća i samopoštovanje pobrinu sami za sebe”, zaključuje Senior.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije