09.11.2016 Saveti

Postoji veoma dobar razlog zašto bi trebalo da uspavate decu pre 9 uveče!

Ako ste roditelj, ne bi trebalo da tolerišete kasni odlazak na spavanje. Pre svega, rast je bitan deo dečijih života, a rastu kada spavaju.

Foto: Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Kada smo bili deca, svi smo bar jednom čuli svoje roditelje kako kažu da deca treba da budu u krevetu do devet sati. Kako vreme prolazi, navike su se promenile. I dok su nekad deca išla na spavanje posle „Crtanog u 7.15“, sada deca odbijaju da se obuku u pidžamu tako rano.

Ako ste roditelj, ne bi trebalo da tolerišete kasni odlazak na spavanje. Pre svega, rast je bitan deo dečijih života, a rastu kada spavaju. Lučenje hormona rasta dostiže svoj vrhunac u četvrtom stadijumu spavanja, oko 30 minuta posle spavanja. Ako je dete budno do kasno i ide posle ponoći na spavanje, vreme za stvaranje hormona rasta opada i dete možda neće porasti koliko bi trebalo, piše sajt Porquenosemeocurrio.com.

Osim toga, studije su pokazale da su deca koja dovoljno spavaju produktivnija, fokusiranija, i sposobnija da uče i bolje pamte informacije iz škole. Takođe, deca koja imaju zdrave navike spavanja imaju manje šanse da razviju Alcahajmerovu bolest kasnije kao odrasli ljudi, jer, kako kažu doktori, postoje samo dve stvari koje mogu da uspore progresiju ove bolesti: spavanje i vežbanje.

Foto: Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Kako da promenite navike vaše dece tako imaju dobar raspored spavanja?

Situacija bi trebalo da bude promenjena radikalno. To znači da ne treba samo da dete da ide na spavanje ranije već i cela porodica treba da prati ovaj obrazac spavanja. Ako dete, dok je u krevetu, vidi svetlo i čuje roditelje kako razgovaraju ili gledaju TV, ono će automatski shvatiti da je vreme za igru, skakanje, vrištanje… bilo šta osim spavanja.

Još jedno rešenje jeste da uključite neke rituale pred spavanje u večernju rutinu. Na primer, možete da čitate detetu (deci) pre spavanja. Nakon nekoliko dana čitanja, vaše dete naviknuće se na ideju da čitanje znači da je vreme za spavanje.

Još jedan bitan faktor koji može da pomogne detetu da zaspi ranije jeste svetlo u spavaćoj sobi, odnosno u okruženju u kojem dete treba da zaspi. Veruje se da prigušeno žuto svetlo pomaže da se telo opusti i pripremi za spavanje.

Ugasite sve svoje uređaje (telefon, računar) pre nego što odete na spavanje. Ili nemojte da ih koristite pred detetom koje treba da zaspi. Kada to radite dajete detetu pogrešan primer koje može da oponaša vaše loše navike.

Ne zaboravite vežbanje, igru. Vožnja biciklom ili igranje loptom nakon večere može da učini čudo i poboljša san.

Nemojte ignorisati ova pravila. Ne samo da će kada dete ide ranije u krevet to imati bolje trenutne rezultate (za dete ali i za vas), već će mu i dugoročno doneti boljitak.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije