Saznajte koja pravila treba da se poštuju a koja ne

Ovo su najnovije preporuke kad su u pitanju najosnovnije i najpoznatije smernice za odgajanje bebe

Foto: GuliverThinkstock

Foto: GuliverThinkstock


Baš kao što se menjaju pravila kad je u pitanju ishrana, način vežbanja ili vođenje računa o sopstvenom zdravlju isto tako se menjaju i „pravila“ kad je u pitanju podizanje i vaspitavanje dece, u ovom slučaju, konkretno mislimo na bebe ne starije od godinu dana.

Svi mi više-manje znamo koja su to napisana pravila kada je u pitanju briga oko male bebe, ali i ta pravila se s godinama menjaju, a mi vam otkrivamo najnovije preporuke zdravstvenih radnika širom sveta kad su u pitanju neke najosnovnije i najpoznatije smernice.

Sigurnja vožnja u automobilu. Do sada su gotovo sve organizacije savetovale da se bebe u svojim autosedalicama voze okrenute prema zadnjem sedištu do prvog rođendana, a najnovije preporuke kažu da bi bebu trebalo voziti naopako sve do druge godine ili dok ne preraste autosedalicu.

Prednost zvana duda. Iako se dosad majkama savetovalo da bebama ne pokušavaju dati dudu ako doje jer to može uticati da beba pre prestane sisati, samoinicijativno, novo pravilo kaže da je poželjno bebu staviti na spavanje zajedno sa dudom čak i ako samo dojite. Naime, istraživanja su pokazala da cuclanje dude tokom spavanja smanjuje rizik od iznenadne smrti novorođenčeta.

Ogradice u krevecima. Da li se u krevecu vašeg mališana nalazi slatka ogradica sa nekim dečijim dezenom čija je svrha čuvanja bebine glavice da ne udari u tvrdo drvo? Sigurni smo da većina vas koji čitate ovaj tekst potvrdno klimate glavom. Najnovija saznanja kažu da bi iz kreveca trebalo izvaditi sav mekani materijal jer postoji opasnost da beba zagnjuri lice u te materijale što je može dovesti u opasnost.

Čvrsta hrana. Sve zdravstvene organizacije su dosad savetovale roditeljima da ne daju deci alergenu hranu do prvog rođendana, ali i to se sada menja. Naime, neki lekari tvrde da bi bebama pre navršenih godinu dana trebalo davati male količine kikiriki putera, važno je samo da u njemu nema komadića. Ako se odlučite na ovakav korak obavezno se posavetujte sa lekarom.

Nega zubića. Dosad se verovalo da deca mlađa od dve godine nikako ne bi trebalo da koriste pastu za zube koja u sebi sadrži fluorid, novo pravilo kaže da paste sa fluoridom možete koristiti čim se pojavi prvi zubić. Staro pravilo je važilo jer se verovalo da deca ne znaju dovoljno dobro da pljunu pastu tokom pranja, ali s obzirom da je broj dece sa karijesom na zubima u porastu stručnjaci su promenili mišljenje. Važno je da koristite minimalne količine paste.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije