šta mi sve treba u porodilištu
27.04.2022 Porođaj

Šta mi sve zaista treba u porodilištu?

Sigurno ste do sada pročitale mnoštvo tekstova koje vas savetuju kako da pripremite torbu za porodilište. Mi vam nećemo ponavljati spisak koji ćete, svakako, dobiti u školi za trudnice ili porodilištu.  Otkrićemo vam, na osnovu iskustva ostalih mama, šta je ono što na spiskovima ne stoji, a što će vam sigurno dobro doći u porodilištu.

Kad kucne čas za polazak u porodilište, teško da ćete biti sposobni da se pakujete i da ćete se setiti svega. Da ne biste zaboravili nešto neophodno, a poneli gomilu nepotrebnih stvarčica, blagovremeno pripremite torbu, a prethodno razmislite o ličnim potrebama. Zapitajte se šta je to što će VAMA zatrebati u najvažnijim trenucima tokom celokupnog boravka u bolnici. Ali imajte na umu da ipak nije reč o putovanju na godišnji odmor i budite racionalni prilikom izbora stvari, a praktični tokom pakovanja – rasprostrite sve stvari na krevet i jednu po jednu stavljajte u torbu utvrđenim rasporedom. Tako ništa nećete zaboraviti!

NAPRAVITE SPISAK

Svako porodilište ima posebne procedure i standarde u radu, pa se i spisak neophodnih stvari razlikuje od ustanove do ustanove. Ipak, u većini porodilišta, uz propisanu neophodnu dokumentaciju (važeću zdravstvenu knjižicu, ličnu kartu, nalaz krvne grupe i Rh faktora, laboratorijske analize…), najčešće se traže lekovi (ako je buduća majka pod nekom terapijom) i sredstva za ličnu higijenu. Zatom krenite od toga. (Saznajte i: Priprema za odlazak u porodilište)

Šta će mi sigurno trebati u porodilištu?

1. TERAPIJA: Ukoliko patite od nekog hroničnog oboljenja, sa sobom spakujte neophodnu dozu lekova koje vam je propisao lekar.

2. SREDSTVA ZA LIČNU HIGIJENU: Spakujte i četkicu i pastu za zube, sapun sa neutralnim pH faktorom, peškire za jednokratnu upotrebu, toalet papir ivlažne maramice bez mirisa za bebu.

3. PODMETAČI I ULOŠCI: U torbu obavezno ubacite i podmetače za krevet za jednokratnu upotrebu (dimenzija 60 x 90 cm), kao i specijalne higijenske uloške s mrežicom (1-2 pakovanja), ukoliko ne postoje u porodilištu.

4.SAVITLJIVE SLAMČICE: Čaše za jednokratnu upotrebu i savitljive slamčice omogućiće vam lakše uzimanje tečnosti nakon porođaja u kom god da ste položaju. Suvi keks i manja flaširana voda će vam pomoći da „preživite“ bolničku hranu i prve sate nakon porođajnih napora.

5. PUNJAČ ZA TELEFON: I ovo je jedna od stvarčica koja će vam sigurno biti neophodna za prekraćivanje vremena i kontakt s dragim ljudima. Svi će hteti da saznaju kako se osećate, kako je prošao porođaj i kako je bebica. Sigurno nećete uspeti da savladate želju (a i zašto biste!) da prvu sliku svoje bebe pošaljete porodici i prijateljima. Baterija će vam se trošiti više nego inače, pa, da ne biste ostali potpuno praznog telefona, spakujte i punjač! Na telefon slobodno snimite neki film ili knjigu koji će vam pomoći da prekratite vreme. I zapamtite: slabe su šanse da ćete u porodilištu imati wi- fi.

6. BALZAM ZA USNE: Zbog posebnih uslova u sali za porođaj, primene analgetika, anestezije i isušenog vazduha, usne zaista mogu da budu neugodno suve. Osim toga, mogu ih isušiti i vežbe disanja ili upotreba maske za kiseonik. Zato je dobro da pri ruci imate kvalitetan balzam za usne.

7. TOPLE SOKNE: Obavezno ponesite udobne i tople pamučne sokne, kao i papuče za kretanje po sobi i hodnicima. Dobro bi bilo da papuče budu plastične ili gumene, da biste mogli da ih koristite tokom tuširanja. (Pročitajte i: Spisak obaveznih stvari za porodilište)

8. TANANI BADEMANTIL: U sobama porodilišta ponekad ume da bude prilično toplo, zato nemojte nositi bademantil od debelog frotira. Zapravo, nemojte pakovati ništa što je od previše teškog materijala. Ako odlučite da poneste bademantil, koji bi definitivno mogao da vam zatreba u nekim trenucima, neka bude od tankog pamuka.

9. TRAKA ZA KOSU: Ukoliko imate dugačku kosu, a naročito ako će vam šiške smetati zbog silnog znojenja tokom porođaja, onda će ovaj jednostavni aksesoar za kosu rešiti ove ”tehničke”
probleme.

10. VODA ZA PIĆE: ovoga ćete se verovatno i sami setiti, ali za svaki slučaj: pitanje je da li je voda u porodilištu za piće i da ne biste zavisili od pića koje vam donose uz obrok, ne bi bilo loše da ponesete flaširanu vodu.
Rawpixel/GettyImagesPlus

još iz kategorije