Kako pobediti poremećaje u govoru i pisanju

Ukoliko vaše dete i pored prosečne ili nadprosečne inteligencije ne može da nauči da čita ili ako mu predstavlja problem da razume smisao pročitanog može se posumnjati da se radi o disleksiji. Ovaj poremećaj se vrlo često javlja paralelno sa disgrafijom – problem sa pisanjem i sa diskalkulijom – smetnje u računanju.

Disgrafija je poremećaj u savladavanju veštine pisanja. Manifestuje se neurednim i nečitljivim rukopisom, slovima koja su različite veličine i neravna, nepovezana, a redovi su postavljeni koso ili ukrivo. Slova su okrenuta na pogrešnu stranu, nedostaju ili se zamenjuju drugim slovima, a rečeninica je gramatički nepravilna.

Problemi koji se javljaju:
Ova dva sindroma često zagorčavaju život deci od najranijih razreda. Disleksija se često spoznaje tek u drugom ili trećem razredu kada dete počinje da zaostaje u čitanju, pisanju i razumevanju pročitanog za vršnjacima. Problem postaje vremenom sve komplikovaniji jer se gradivo, koje treba da pročita i naučiti samo povećava.

Tada počinje pakao i za dete i za roditelje. Slede loše ocene, ismevanje od druge dece, pritužbe učitelja (uz kvalifikovanje deteta kao sporog, lenjog, nezainteresovanog). Kod deteta se tada mogu javiti reakcije da se okreće ka problematičnoj deci ili će se povući u sebe i zatvoriti. Tako će se naravno stvoriti jedan gard prema okolini, školi, učitelju, pa i prema samim roditeljima, koji će od svog deteta, ne razumevajući njegovu teškoću, tražiti da uči još više.

Jasno je dakle da nije problem u učenju već u čitanju. Taj problem nije lako prevazići, on ostaje i ne može se u klasičnom smislu “izlečiti” sa njim se mora naučiti živeti uz mnogo rada, vežbi, razumevanja i on će tek onda, vremenom postati uslovno rečeno lakši i podnošljiviji (naravno u zavisnosti od vrste i težine disleksije).
Izuzetno je važna podrška roditelja, porodice i nastavnika jer bez nje nema ni rezultata. Ipak ono što je najvažnije je da se na vreme informišete o tome šta je to disleksija, kako je primetiti i kako je pobediti.
Simptomi:
Disleksija se retko primećuje pre polaska u školu, mada se to redovnim pregledom kod defektologa, psihologa ili logopeda na osnovu pojedinih parametara može naslutiti i u ranijem periodu. Zato valja obratiti pažnju na neke od sledećih simptoma koji se javljaju kod poremećaja čitanja:
– nemogućnost zapamćivanja slova;
– česte zamene vokala unutar reči;
– zamena slova koja su slična po obliku;
– zamena slova koja su fonetski slična (b-p, d-t, g-k, m-n, itd.);
– zastoji pred početak reči;
– čitanje slovo po slovo ili seckanje na slogove;
– ponavljanje slova ili sloga;
– preskakanje kratkih reči (veznika, predloga…);
– preskakanje slova, reči i redova;
– sporo i nesigurno čitanje;
– nerazumevanje pročitanog, zbog čega imaju teškoće u donošenju zaključaka;
– zamenjivanje, izostavljanje i dodavanje slova i slogova unutar reči (on-ne, je-ej, mi-im, brod – borod, brada – barada, dobar – obar, vrata – trava, novi – vino…).

Moje dete možda ima disgrafiju ako:
– piše s desna na levo ili kao u ogledalu;
– ne razlikuje slova slična po obliku;
– ne razlikuje slova slična po zvučnosti (izgovoru);
– teško povezuje glas sa slovom;
– neuredan rukopis, teško čitnjiv, loše postavljen u prostoru, ukrivo pisanje;
– slova su velika ili mala, uglasta, nepovezana jedna sa drugim;
– gubljenje slova ili menjanje mesta slovima;
– zamena slova sličnih po obliku ili izgovoru;
– reči su zbijene ili previše razdvojene, ukoso ili talasasto napisane;
– teškoća prilikom pamćenja slova;
– menjanje redosleda slova u reči prilikom pisanja.

Foto: Pixabay
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije