Alergija na jaja kod dece
28.05.2024 Zdravlje deteta

Alergija na jaja kod dece: Kako je prepoznati i brzo reagovati?

Da bi se odbranio od „štetnih napadača“, imuni sistem preterano reaguje na proteine iz jaja zbog čega alergija na jaja kod dece može izazvati ozbiljnu reakciju.

Oko 2% dece je alergično na jaja. Srećom, većina će prerasti alergiju do 16. godine, a mi ćemo vam otkriti kako da pomognete svom čedu ukoliko slučajno dođe do alergijske reakcije.

Alergija na jaja kod dece: Kako je prepoznati i brzo reagovati?

Alergija na jaja kod dece: simptomi

Kada vaše dete ima alergiju na jaja, a slučajno ih unese u telo, možete primetiti ove simptome:

 • šištanje dok diše
 • otežano disanje
 • kašljanje
 • promuklost
 • stezanje u grlu
 • bol u stomaku
 • povraćanje
 • dijareja
 • svrab, vodene ili otečene oči
  koprivnjača
 • crvene tačkice
 • oticanje
 • pad krvnog pritiska, izazivajući vrtoglavicu ili gubitak svesti (nesvestica)

Alergijske reakcije na jaje mogu biti različite. Ponekad vaše dete može reagovati drugačije od situacije do situacije. Neka alergija na jaja kod dece je blaga i zahvata samo jedan deo tela, poput koprivnjače na koži. Ali, čak i ako je imalo samo bezazlenu reakciju, ne znači da sledeća reakcija neće biti ozbiljna.

Alergije na jaja mogu izazvati ozbiljnu reakciju zvanu anafilaksa. Ona može početi sa nekim od istih simptoma kao manje teška reakcija, ali se može brzo pogoršati. Može doći čak i do problema sa disanjem ili nesvestice. Važno je da ostanete pribrani i da znate kako da reagujete ukoliko dođe do takvih reakcija.

Uputstvo za alergijske reakcije

Kako se leči alergija na jaja kod dece?

Ako vaše dete ima alergiju na jaja, uvek imajte na raspolaganju dva auto-injektora epinefrina u slučaju teške reakcije. Auto-injektor epinefrina je lek na recept koji se vrlo lako koristi. Vaš lekar će vam pokazati kako. Deca koja su dovoljno stara mogu se naučiti kako da sami sebi daju injekciju.

Lekar vam takođe može dati uputstvo kako da reagujete u slučaju reakcije na jaja. To će vam pomoći da se pripremite, prepoznate i umirite alergijsku reakciju. Podelite ga sa svima koji brinu o vašem detetu, uključujući rođake, zaposlene u školi i roditelje dece sa kojima se vaše dete druži.

Ako vaše dete počne da ima ozbiljne simptome alergije, kao što je oticanje usta ili grla ili otežano disanje, odmah mu dajte auto-injektor epinefrina. Takođe ga dajte odmah ako simptomi zahvataju dva različita dela tela, kao što je crvenilo na telu i povraćanje. Zatim pozovite 194 ili odvedite svoje dete u hitnu pomoć. Vaše dete treba da bude što pre pod medicinskim nadzorom jer čak i ako se čini da je najgore prošlo, može se desiti drugi talas ozbiljnih simptoma.

Šta još treba da znate?

Ako vaše dete ima alergiju na jaja, pomozite mu da izbegava da jede jaja. Pažljivo pročitajte etikete na hrani jer se sastojci mogu promeniti, a jaje se može naći u neočekivanim namirnicama.

Držite hranu koja sadrži jaja u odvojenom delu vaše kuhinje kako ne bi kontaminirala hranu vašeg deteta. Kada pripremate hranu, perite sudove i pribor detrdžentom za pranje sudova i toplom vodom da biste uklonili sve tragove jaja.

Kada jedete van kuće, uverite se da vaše dete uvek ima dva auto-injektora epinefrina sa sobom kojima nije istekao rok trajanja. Takođe, recite ljudima koji pripremaju ili poslužuju hranu vašem detetu o alergiji na jaja. Ponekad ćete možda želeti da sa sobom ponesete hranu za koju znate da je bezbedna za vaše čedo. Pročitajte i: Alergija na grinje (mojabeba.rs)
Miljana Momirović

Tatiana Foxy/GettyImagesPlus

još iz kategorije