10.12.2013 Zdravlje deteta

Prehlada kod beba

Prehlada kod beba nije retka, ali ni opasna. Međutim, ova tegoba plaši većinu roditelja. Evo nekoliko važnih sitnica koje morate da znate u vezi sa ovom pojavom…

bebe-prehlada

Bebe ne umeju rečima da iskažu šta ih muči, pa je stoga majkama teško da prepoznaju prve znake prehlade. Ipak, ako vaša beba promeni raspoloženje, kenjka i plače po tri sata dnevno bez vidljivog razloga, to su prvi znaci da je „zaradila“ neki virus i da je muče neke od gorepomenutih tegoba.

Važno je da znate da obična prehlada traje oko devet dana i da ona dolazi polako. Simptomi su najizraženiji tokom prva dva do tri dana. Svako dete će ispoljiti različite simptome prehlade. Osim glasnog i neprekidnog plača, biće nervozno, razdražljivo, oči će mu se cakliti, a lice zacrveneti. Pored toga, veoma često se dešava da mu ručice i nožice budu hladne, a stomačić vruć.

Uzroci prehlade

Za pojavu prehlade odgovorni su virusi koji se prenose kapljičnim putem (kašljanjem i kijanjem). Bebe su osteljivije od odraslih pošto im imunološki sistem nije dovoljno razvijen da bi se odbranio od „najezde“ uzročnika prehlade.

Imunološki sistem dojenih beba jači je od beba koje ne sisaju, ali to ne znači da one ne mogu oboleti od virusnih infekcija. Po rečima pedijatra, svaka beba u prvoj godini života preleži od šest do osam prehlada, ali dobra strana toga je što svaka preležana prehlada doprinosi jačanju detetovog imuniteta.

Kako se brinuti o prehlađenoj bebi?

Ne postoji konkretan lek za lečenje prehlade, ali postoje određene efikasne metode kojima možete ublažiti neprijatnosti koje vaša beba trpi. Pobrinite se da vaš mališan pije mnogo tečnosti i da se dovoljno odmara.

  • Protiv zapušenog nosića

Ako bebu muči curenje iz nosića i ukoliko je sekret bistar i redak, redovno joj čistite nos. Bolje je koristiti vlažnu maramicu jer ćete papirnom iziritirati predeo oko nosa, pa će beba biti dodatno nervozna zbog crvenila.

Ukoliko je nosić „zapušen“, pomoću gumene sisaljke izvucite sluz iz bebinog nosa. Na tržištu postoji više vrsta pumpica – opredelite se za onu koja se jednostavno upotrebljava i efiksano izvlači sluz. Ako je sluz gusta i „žilava“, prvo je razredite fiziološkim rastvorom (ukapajte ga u bebine nozdrve), pa je onda izvucite pumoću pumpice.

Upotreba fiziološkog rastvora bezbednija je od kapljica za nos jer manje oštećuje osetljivu sluzokožu nosića vašeg deteta. Rastvor možete napraviti i sami, tako što ćete jednu punu kašičicu morske soli rastvoriti u pola litra prokuvane vode. Kada se ohladi, sipajte rastvor u sterilizovanu bočicu i ukapajte ga u bebin nosić pomoću pipete. U zavisnosti od stepena zapušenja, slobodno može da se stavi i do deset kapi u svaku nozdrvu, ali to će svaka mama umeti sama da proceni.
Kapi za nos koriste se isključivo po receptu lekara i ne smeju se koristiti duže od četiri dana, dakle, samo napred sa fiziološkim rastvorom, jer nema ograničenja u pogledu broja dana korišćenja.

  • Protiv kašlja

Nekoliko dana nakon pojave sekreta, veoma je verovatno da će se razviti i kašalj. Naime, dok beba leži na leđima, sekret iz nosnih kanala sliva se u ždrelo i nadražuje ga što dovodi do pojave kašlja. Ukoliko je dete mlađe od dve godine, nemojte mu davati sirup protiv kašlja, osim ako lekar drukčije ne propiše (kašljanjem se donji disajni organi prirodno oslobađaju od nakupljene sluzi). Ako stanje postane naporno za vas i dete, pre nego što kupite sirup, obavezno se posavetujte sa svojim lekarom (postoji nekoliko vrsta kašlja i pogrešnim lečenjem možete otežati stanje svom mališanu).

  • Protiv temperature

Ponekad dolazi do upale grla i glasnih žica i tada se javlja povišena temperatura od 38 i više stepeni. U tom slučaju, odmah se obratite lekaru!

Glavobolju, bolove u mišićima i povišenu temperaturu možete suzbiti uzimanjem sirupa na bazi paracetamola. Najbolje bi bilo kada biste koristili sirup sa voćnim ukusima, kako bi ga beba lakše prihvatila. Ukoliko detence ima povišenu temperaturu, nemojte ga pretopljavati. Dovoljno je da ga pokrijete mekanim pokrivačem uvučenim u pamučnu navlaku.

Kako sprečiti prehladu?

Ukoliko možete i ukoliko vam uslovi dozvoljavaju, sklonite sve zavese i tepihe, jer su oni odlični „skupljači“ prašine u kojoj se nalazi na hiljade mikroba i bakterija koje vaše dete udiše. Rečju, sklonite sve što skuplja prašinu jer ćete tako brzo i lako održavati čistoću u dečjoj sobi. Isto tako, bebin krevetić smestite na mesto koje je zaklonjeno od sunca i promaje. Odmaknite ga od zida da biste mogli sa svih strana da priđete detetu.

Ishrana je veoma važna, a naročito kada se dete prehladi i opadne mu imunitet. Upravo u ovoj situaciji roditelji najčešće greše. Mame po ceo dan „jure“ malog bolesnika sa tanjirićem punim hrane, plašeći se da je dete gladno. Takođe, tada misle da ono mora više da jede kako bi imalo snage da se izbori sa prehladom.

Činjenica je da dete ne treba da gladuje, ali tokom prehlade treba da jede drugačiju vrstu hrane. Ponudite mu topli biljni čaj sa dodatkom industrijski prerađenog meda. Za glavne obroke poželjno je pripremati kašasta jela ili usitniti namirnice kako bi bile lakše za gutanje. Mališanu treba davati manje obroke na svakih nekoliko sati, kao i odabrane napitke. Obroci ne smeju da budu preobilni da ne bi opteretili bebin želudac i usporili varenje, a tek kada se detetovo stanje poboljša, treba mu dati dodatnu količinu hrane da ojača i brže ozdravi.

Kako sačuvati bebu od prehlade?

Najbolji način da sačuvate svoju bebu od prehlade jeste da izbegavate kontakt sa prehlađenim osobama. Takođe, poželjno je da u jesenjim i zimskim periodima redovno provetravate sobu svog mališana i da detetu dajete što više tečnosti i toplih napitaka.

Autor: Life Content
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije