05.07.2015 Zdravlje deteta

Promenite dečije navike: Učite ih da piju dovoljno vode!

Istraživanje naučnika s Harvarda pokazuje da više od polovine dece stare od 6 do 19 godina ne pije dovoljno vodu, iako su podložnija dehidraciji nego odrasli.

Istraživanje naučnika s Harvarda pokazuje da više od polovine dece stare od 6 do 19 godina ne pije dovoljno vodu.

Stručnjaci upozoravaju da su deca podložnija dehidraciji nego odrasli jer se sporije prilagođavaju na visoke temperature vazduha.

Oni, takođe, ukazuju da je nedovoljan unos vode bio 76 odsto češći kod dečaka nego kod devojčica.

Pored toga, gotovo četvrtina dece uključene u istraživanje je izjavila da uopšte ne pije vodu zbog čega stručnjaci ističu da i blaga dehidracija može dovesti do glavobolja, iritabilnosti, poteškoća sa cirkulacijom krvi i smanjenjem telesnih i psihičkih sposobnosti.

Veoma je važno da deca od najranijeg doba stiču naviku da redovno unose vodu. Količina ukupne tečnosti koje dete popije varira od temperature vazduha, aktivnosti, doba dana i iznosi od litar, do litar i po na dan. Naime, prema tvrdnjama stručnjaka, deca uzrasta od 5 do 13 godina bi trebalo da popiju između 5 i 10 čaša vode dnevno, da bi se njihove mentalne i fizičke sposobnosti nesmetano razvijale.

Kako deca najviše vremena provode igrajući se, nakon izvesnog vremena postanu toliko okupirani da ne osećaju žeđ. Ukoliko primetite da vaše dete postaje pospano i neaktivno tada je verovatno došlo do stanja blage dehidratacije i motoričke i mentalne sposobnosti deteta se umnogome smanjuju. Stoga, dete treba uvek da ima na dohvat ruke kvalitetnu vodu za piće.

Promenite svoje i navike svoje dece – unosite vodu redovno. Budite savesni i vodite računa o zdravlju vašeg najvećeg blaga.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije