Igrom protiv ravnih tabana

Nema boljeg načina za sprečavanje pojave ravnih stopala od redovne vežbe. Masaža bebinih stopala je takođe veoma delotvorna, jer se pospešuje osetljivost nervnih završetaka u tabanima, kao i pravilan razvoj mišića.

tabani

Ako imate bebu „puzalicu“
Nakon navršenih šest meseci, većina dece pokazuju zainteresovanost za kretanje sa mesta na mesto. Međutim, pošto su još uvek nespremni za hodanje, ne preostaje im ništa drugo nego da se pokreću puzanjem. Ako je to slučaj sa vašim detetom, omogućite mu da se što više kreće i da se oslanja na noge držeći se za čvrsti oslonac.

Kada stane na noge
Čim počne da hoda, dete zapravo vežba i jača svoje mišiće. Nije dobro da se dete stalno nosa u rukama ili da se stavlja u „šetalicu“, jer su tada njegovi mišići pasivni i ne rade ništa. Mnogo bolje rešenje je da mu omogućite da boso hoda po travi, pesku ili tepihu.

Za malo veće dete
Kada dostigne određenu spretnost, podstičite dete da stoji na prstima i da trči. Preskakanje konopca, igranje „školice“ ili hodanje po uzanom ivičnjaku, veoma su dobre vežbe za razvijanje muskulature prednjeg dela stopala.

Beskorisne vežbe
Nekada su se preporučivale vežbe tipa „uhvati maramicu nožnim prstima“ za podsticanje razvoja stopala, što nema nikakve svrhe, jer sugerišu pogrešne pokrete. Dete stiska nožne prstiće i postavlja ih u položaj koji je suprotan od onog koji mu je potreban za pravilan hod, trčanje i skakanje.

Autor: Life Content, M.K.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije