Namirnice koje najčešće pokreću alergijske reakcije

Alergije na hranu mogu biti prouzrokovane gotovo svim vrstama hrane, od voća i povrća do mesa. Kod odraslih alergije na hranu vrlo retko nestanu, dok deca alergije na neke namirnice, kao što je mleko, jednostavno prerastu, za razliku od alergija na kikiriki, ribu i rakove.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Većina dece stigne do odrasle dobi bez ikakvih alergija, ali neka imaju burne reakcije. Postoje namirnice koje su direktni krivci za čak 90 posto svih alergijskih reakcija na hranu. To su: mleko, jaja, kikiriki, orašasti plodovi (bademi, orasi, lešnici), riba, rakovi, soja i pšenica. Ove namirnice mogu izazvati jake, pa i po život opasne reakcije. Čak i ako je početna reakcija blaga i čini se kao da se dete spontano oporavlja, treba ga hitno odvesti lekaru gde će njegovo stanje pratiti 24 sata: ponekad se javi sekundarna reakcija koja je mnogo ozbiljnija od one prve. Alergijsku reakciju je važno prepoznati što pre. Simptomi alergije na hranu javljaju se za nekoliko minuta ili najviše dva sata nakon što dete pojede hranu na koju je alergično.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije