05.05.2017 Zdravlje deteta

7 saveta kako se izboriti sa pelenskim osipom

Pelenski osip sastavni je deo bebinog života. Budući da je veoma čest kod mališana uzrasta od šestog meseca, nudimo vam korisne savete kako da ga se rešite…

baby boy weared diaper crawling on bed at nursery


Prvo da razjasnimo jednu zabludu: pelenski osip ne mora biti posledica loše higijene! On se, ponekad, prosto stvori zato što je bebina koža nežna i tanka. Ponekad se javlja u vrlo blagom obliku i, nakon mazanja upaljenog područja, prolazi već kroz dva dana. Ali, ponekad može preći u gljivičnu infekciju i tada je potrebno posetiti pedijatra, i lečenje obično traje nešto duže. Postoji mnogo načina kako ograničiti pojavu pelenskog osipa ali znajte da će se s vremena na vreme, ipak pojavljivati neovisno od mera koje preduzimate.

Izgled
Pelenski osip se obično u početku javlja samo na manjem mestu, te se s vremenom širi. Najčešće zahvata područje genitalija i pregib na nogama gde dolazi rub pelene. Obično je upaljena koža primetno suvlja od okolnog područja. Ukoliko je upala jača – moguće je da koža bude iziritirana do te mere da oštećena koža vlaži i time se produžuje period oporavka. Vlažna i topla područja su idealno okruženje za razvoj gljivica. Ukoliko primetite crvenilo u predelu koje pelena pokriva, ono će verovatno brzo nestati. Ako se radi o gljivičnoj infekciji, ona se obično formira u više crvenih mrlja i moguća je pojava belih tačkica po nadraženom području. Ako je reč o bakterijskoj infekciji, može doći do povišene temperature i stvaranja malenih gnojnih plikova.

Uzroci
Najčešći uzrok pelenskog osipa je nadraženost vrlo nežne bebine kože zbog kontakta sa urinom i stolicom. Čak i današnje jednokratne pelene, poznate po snažnom upijanju, ostavljaju bebinu kožu blago vlažnom što pogoduje nadraživanju kože. Neretko, pelenski osip se može pojaviti i kod beba koje se redovno presvlače i pravilno neguju upravo iz razloga jer im je koža osetljivija. Osip može biti i alergijska reakcija na promene pelena, vlažnih maramica ili dečje kozmetike (alergijski dermatitis). Isto tako, osip se može pojaviti kod početka uvođenja tvrde hrane u bebinu ishranu, kao i pojačana kiselost stolice ukoliko je majka koja doji konzumirala znatne veće količine narandži, paradajza ili sličnih namirnica.

Kako ga sprečiti?
Ukoliko se neprestano borite s osipom, evo nekih saveta šta činiti kako biste pomogli vašoj bebi:
1. Često menjajte pelenu.
Kod novorođenčeta pelenu menjajte barem svaka dva sata. Kasnije, kada se mokrenje prororedi, ne morate pelenu više tako često menjati.
2. Ako se dete ukakilo, odmah mu promenite pelenu!
Ovo u početku može predstavljati problem, budući da novorođenče često kaki, ali u malim količinama. Kako dete raste, tako će se smanjiti broj stolica (ali će se povećati njena količina).
3. Isprobajte razne vrste pelena.
Ako koristite jednokratne pelene, a vaša beba često ima pelenski osip, pokušajte promeniti vrstu pelena. Možete isprobati i više njih kako biste našli one koje su vam najmanje problematične. Možda neke druge pelene budu bolje pristajale uz telo i izazivale manja trljanja o kožu, a samim tim i manje iritacije.
4. Dobro isperite platnene pelene.
Dodajte pola šoljice sirćeta u mašinu za veš kod ciklusa ispiranja odeće. To će pomoći u otklanjanju alkalnih sredstava koja nadražuju kožu.
5. Dobro obrišite pelensko područje.
Uvek dobro obrišite pelensko područje, pazeći pritom da očistite svu površinu kože koja je bila u kontaktu s urinom. Posebno pazite da dobro otklonite ostatke stolice.
6. Koristite nemirisne maramice ili običnu vodu.
Vlažne maramice koje ne sadrže losione ili parfeme manje iritiraju kožu. Možete ih čak i isprati u vodi pre nego obrišete pelensko područje. Za teže slučajeve pelenskog osipa najbolje je koristiti običnu platnenu pelenu navlaženu toplom vodom.
7. Ako je neophodno, upotrebljavajte kremu za prevenciju osipa.
Nekim bebama uopšte neće biti potrebno da se koristi krema za pelensko područje. Jako osetljivim guzama biće potrebno mazanje nakon svakog menjanja pelene. Kreme na bazi petroleja (originalne A i D masti) su dobre za svakodnevnu, preventivnu upotrebu. Kreme na bazi belog cinkovog oksida su masnije i gušće, a dobre su za bebe koje su posebno sklone osipu.

Foto: Guliver/Thinkstock
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije