Pomozite im: I bebe pate od zapušenog nosa

U ovo doba godine većinu beba muči zapušen nosić, koje zbog toga ne mogu lepo ni da dišu, ni da spavaju. Zapušen nosić kod beba najčešće prouzrokuju virusi, koji se nesmetano razmnožavaju u bebinoj nosnoj sluznici. Kako imaju slab imunitet, tako veoma mali broj virusa bebama može vrlo brzo da zapuši nosić. 

Guliver/Getty

 

– Iako u početku izgleda potpuno bezazleno, zapušen nosić može da se pretvori u dosadan problem, koji ponekad zna i  nepotrebno da se iskomplikuje. Starija deca uglavnom sama umeju da se izbore sa ovim problemom, ali bebama je neophodna pomoć roditelja. Kad im je zapušen nos teško sisaju, uznemirene su i loše spavaju – kaže dr Goran Vukomanović, pedijatar.

On ističe da bebama nosić treba čistiti pre svakog obroka, a nikada posle podoja jer to može da izazove bljuckanje i povraćanje.

Umesto raznih sprejeva najbolje je da koristite stari dobri fiziološki rastvor (0,9 % NaCl). Sekret iz nosića izvlačite pumpicom koja ima sisaljku ili onu sa kruščicom.

– Čak iako izvučete minimalnu količinu sekreta, bebi ćete pomoći. Ovaj postupak bebama zna da bude vrlo neprijatan, pa je zato najbolje da to zajedno rade oba roditelja – savetuje dr Vukomanović.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije