02.06.2016 Dete do 2 godine

Kako da naviknete bebu da spava u svom krevetu

Mislite da je vaša beba dovoljno velika da spava u svom krevetu ili planirate da krevetac prebacite u njenu sobu? Mi vam donosimo nekoliko saveta koji će vam pomoći da to učinite bez previše stresa po vas, a i po bebu…

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock


Većina roditelja u prvim mesecima bebinog života kad je potrebno ustajati da je hranite i nekoliko puta u toku noći praktikuje da bebin krevetac drži u spavaćoj sobi, blizu sebe, a neki praktikuju i da beba spava sa njima u bračnom krevetu i to je sasvim normalno.

Oko osmog meseca bebe obično prestaju da se bude po noći i traže flašicu ili podoj i to je najbolje vreme da bebin krevetac prebacite u posebnu sobu i privikavate je da spava sama. Imajte na umu da što duže čekate sa odvajanjem proces će biti teži kako za vas tako i za dete, a odvajanjem ćete uslugu napraviti i bebi i svom seksualnom životu.

Ipak, želimo napomenuti da je to lična odluka svakog roditelja i ukoliko mislite da niste spremni na odvajanje nemojte ništa menjati, u suprotnom pročitajte nekoliko naših saveta koji će vam pomoći da odvajanje prođe što bezbolnije.

Krenite sa laganim odvajanjem. Postoje mali krevetići za bebe koji se stavljaju u veliki krevet da bi beba tokom spavanja sa majkom bila zaštićena. Obično se koristi za bebe do 15 kilograma i oni su najbolji prvi korak za odvajanje ako je beba spavala sa vama u krevetu. Ako nemate ovaj krevetac pitajte nekoga da vam posudi na nekoliko nedelja koliko ćete ga koristiti samo da beba oseti da više ne spava tik uz majku.

Stavite bebu u krevetac. Krevetac stavite u vašu sobu, ali da nije baš uz vaš bračni krevet i stavljajte bebu da spava u njemu. Tek kad se navikne na spavanje u krevecu, premestite ga u dečju sobu.

Prespavajte u dečjoj sobi. Ako u njoj, pored kreveca imate i kauč na kome možete spavati, prespavajte nekoliko noći, ali nemojte vaditi bebu iz kreveca jer u tom slučaju nema smisla.

Postepeno navikavajte dete na krevetac. Za početak, nekoliko nedelja stavljajte bebu da spava u krevecu tokom dnevnih spavanja, a kad se u potpunosti navikne na to, pokušajte sa noćnim spavanjem u krevetiću.

Organizujte rutinu pred spavanje. Ako do sad niste imali određenu rutinu pred spavanje sad je vreme da je osmislite. Neka to bude, na primer, kupanje pa maženje, čitanje pričica, a nakon toga uspavanka i gašenje svetla. Ponavljajte rutinu svako veče istim redosledom i beba će shvatiti da je vreme za spavanje.

Budite strpljivi. Ne možete bebu samo spustiti u krevetac i očekivati da zaspe bez ikakvih problema. Ostanite sa bebom u sobi dok se u potpunosti ne umiri. Jednu noć sedite tik uz krevetac, sledeću noć sednite malo dalje, sledeću još dalje i tako redom sve dok ne vidite da je beba mirna čak i kad ste skroz na vratima.

Ostavite odevni predmet sa vašim mirisom blizu bebe. Beba će utehu naći u odevnom predmetu koji ste nosili tog dana i koji ima vaš miris i zato kraj bebe u krevetac ostavite vašu omiljenu majicu.

Jeste li vi koristili neki od ovih trikova?
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije