29.04.2015 Ishrana deteta

Zeleno, volim te, zeleno!

U proleće se najviše konzumira mlado zeleno povrće, poput blitve, spanaća, kelja, prokelja, tikvica, mlade kelerabe i graška. Iskoristite ovaj period obilja na pijacama za pripremanje svežih obroka za bebu i ostale članove porodice…

ID-100100355

Mlada keleraba
Iz nekih razloga ovo povrće je svrstano u red kupusnjača, mada, osim listova, nema ničeg zajedničkog sa ostalim lisnatim
povrćem iz ove porodice. Mlad plod veoma je sočan, mekan i ukusan, pa može da se jede sirov, dok se stariji najčešće kuva, dinsta ili peče. Od mlade kelerabe može se pripremati i svež sok, koji je prijatnog ukusa, ali samo pod uslovom da se odmah konzumira.

Prolećni spanać
Spanać je mediteransko povrće, bogato vitaminima i mineralima. Jedna šolja kuvanog spanaća sadrži trostruku količinu dnevne
potrebe za vitaminom A i desetostruke vrednost dnevnih potreba za vitaminom K, koji je veoma važan za kosti. U spanaću
ima trinaest flavonoida, snažnih antioksidansa koji jačaju imunitet, boreći se protiv slobodnih radikala.

Mladi grašak
U ovo doba godine, očišćeni mladi grašak prilično je skup, ali ako ga kupite u mahuni, isplati se da ga sami očistite. Veoma
je bogat vitaminima B-grupe (B12, B3, B6 i folat), koji su od ključnog značaja za dobar metabolizam masti, proteina i ugljenih hidrata. Takođe, bogat je zaštitnim karotenoidima luteinom i zeaksantinom, koji se ponašaju kao moćni antioksidansi u zaštiti od degeneracije mrežnjače oka.

Blitva
U poređenju s ostalim vrstama zelenog lisnatog povrća, kalorije iz blitve imaju viši stepen hranljivosti. Ona je odličan izvor vitamina A i E, koji se ponašaju kao jaki antioksidansi, a antocijanini štite ćelijske strukture od lošeg uticaja
slobodnih radikala.

Mladi kupus
Kupus spada u najhranljiviju vrstu povrća. Dobar je izvorbeta karotena, vitamina C i E, kalijuma, kalcijuma i mangana. Servira se kuvan, uglavnom sa junećim mesom, ili svež – kao salata. U ovo doba godine, on je zelen, mek i manje intenzivnog ukusa i mirisa nego kasnije.

Kelj
Mada spada u najneomiljenije vrste povrća, kelj nipošto ne biste smeli izostaviti iz jelovnika. Koristan je za želudac, jetru i jačanje imunološkog sistema. Ako vaše dete ne voli ukus kelja, ponudite mu prokelj (kelj pupčar). Prilično je skup, ali ako ga kupite u mahuni, isplati se da ga sami očistite. Odličan je izvor vitamina A i E, koji se ponašaju kao jaki antioksidansi, a antocijanini štite ćelijske strukture od lošeg uticaja slobodnih radikala.

Autor: Mama&Beba
Foto: Freedigitalphotos.net




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije