Stručnjak Opšte bolnice Bel-Medic odgovara: Koje su najčešće postporođajne komplikacije?

vladimir_vajsPiše: Dr med. specijalista ginekologije i akušerstva Vladimir Vajs

 Bel Medic logo1

Porođaj, kao jedan od najbitnijih trenutaka u našem životu, sem sreće, u pojedinim momentima može da se pretvori u tragediju. Tragedije su u medicinskom smislu predstavljene pojmom porođajne komplikacije i one mogu biti lake i teške.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Teške postporođajne komplikacije mogu da ozbiljno naruše vitalne funkcije ljudskog organizma i da dovedu čak i do smrtnog ishoda. Danas su prisutne u izuzetno malom broju, ali se ipak dešavaju, te se po broju smrti žena ,nakon porođaja procenjuje i opšte stanje zdravlja populacije.

U najčešće komplikacije spada postporođajno krvarenje. Ono je sastavni deo svakog porođaja i na njega se ljudski organizam priprema tokom trudnoće.

Ako poprimi veće razmere od predviđenih, nastaju ponekad ozbilja stanja koja zahtevaju momentalnu intervenciju lekara akušera jer u suprotnom mogu da dovedu do nesagledivih posledica, kao što je smrt porodilje.

Sledeća je postporođajna eklampsija, pojava grčeva tela uzrokovana visokim pritiskom tokom trudnoće. Izuzetno ozbiljno stanje koje mora biti tretirano stručnom pomoći jer u suprotnom ishod je ne predvidiv.

Embolije, zapušenja krvnih sudova u telu, nakon prirodnog, ali češće operativnog dovršetka porođaja, carskim rezom, nisu retke i zahtevaju stručni tretman. Povrede organa koji učestvuju u činu rađanja, rascepi međice, vagine, grlića materice,ili samog zida materice, nisu nimalo naivna dešavanja koja se mogu desiti ali se dešavaju retko.

Infekcije, bilo samih organa ili struktura tkiva koja su učestvovala u toku porođaja su naredna negativna dešavanja, upale materice, dojki, seotična stanja. Infekcije nastale nakon zaostalih delova posteljice.

Imate neku nedoumicu? Pitajte u komentaru posta i vi naše stručnjake sve što vas zanima. Na vaša pitanja odgovaraju lekari iz Opšte bolnice „Bel Medic“. Pitanja možete postaviti iz oblasti ginekologije, neonatologije, pedijatrije i nutricionizma.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije