11.09.2015 Zdravlje i nega

Kako će trudnoća uticati na vas a kako vaše godine na trudnoću?

Većina stručnjaka smatra da ne postoji neko određeno „pravo vreme“ za zasnivanje porodice. Međutim postoje i prednosti i mane rađanja u određenim dobima. U dvadesetim godinama ćete imati više energije za trčanje za detetom i brigu o njemu, ali verovatno manje finansijskih sredstava i svakako manje životnog iskustva na koje se možete osloniti.

Foto: Albumarium

Foto: Albumarium

Tokom tridestih i četrdesetih ćete biti finansijski sigurniji, ali možete imati poteškoća da zatrudnite, ili da održite trudnoću, kao i da držite korak sa veoma aktivnom bebom, ili malim detetom kasnije.

Ovo što sledi je pregled razloga „za“ i „protiv“ trudnoće u određenom dobu…

Trudnoća u različitim godinama

Od 20. do 24. godine

Vaše telo
Ovo su Vaše najplodnije godine, ciklus Vam je najverovatnije redovan i u većini, ako ne u svakom, dolazi do ovulacije. Ipak, i u ovakvim uslovima, možda nećete moći da zatrudnite baš onda kada želite. U proseku, žena starosti od 20. do 24. godine svakog meseca ima oko 20% šanse da zatrudni ako ima nezaštićene odnose.

Kada budete zatrudneli verovatno će vam proveravati krvni pritisak prilikom svake posete lekaru, mada većina žena u dvadesetim ima jako male šanse za hipertenziju tokom trudnoće. Novija istraživanja pokazuju da žene u dvadesetim imaju duplo manji rizik za razvoj gestacionog dijabetesa nego žene u četrdesetim, zbog čega se sve ređe rade nekada uobičajeni testovi na getacioni dijabetes kod žena ispod 25 godina.

Vaše emotivno stanje
Kako ćete se osećati tokom trudnoće zavisi, u najvećoj meri, od toga kako stoje druge stvari u Vašem životu. Neke žene, koje odlažu napredovanje na poslu da bi rodile dete, mogu imati podeljena osećanja, ili čak osećaj ogorčenosti u početku. Još jedna od uobičajenih briga je promena izgleda, koja je kod žena u dvadesetim izraženija nego kod starijih žena. Žene u ovim godinama su takođe sklonije tome da veću pažnju pridaju svom braku nego drugim aspektima života, na primer poslu, tako da uvođenje još jedne osobe u njega može biti teško.

Pročitajte i… Pomerene granice rađanja: Žene postaju majke posle četrdesete

Rizik za bebu
Učestalost pobačaja u ovim godinama je oko 9.5%, najniži koji će ikada biti. Zbog toga što su jajne ćelije još uvek relativno mlade, mnogo su manje šanse da će beba biti rođena sa bilo kakvom anomalijom (poput Daunovog sindroma), ili nekim drugim hromozomskim aberacijama. Ipak, broj dece sa ovim poremećajima među ženama u dvadesetim je statistički veći jer žene u ovoj grupi rađaju više dece, a ženama preko 35 godina se češće savetuje da rade testove, kojima se detektuju ovakve anomalije, što često dovodi do prekida onih trudnoća kod kojih postoji takav problem.

Od 25. do 29. godine

Vaše telo
Ako se zdravo hranite i vežbate, i nastavite sa time kroz trudnoću, veća je verovatnoća da ćete imati lakši porođaj i da ćete se brže vratiti u formu u odnosu na one žene koje su manje posvećene zdravim navikama. Iako je tako u svim periodima života, tokom dvadesetih ste u najboljoj fizičkoj formi, što znatno olakšava i porođaj i povratak na predtrudničku težinu. Što se tiče dugoročnog uticaja na zdravlje, neke studije pokazuju da ćete, ako počnete sa rađanjem u svojim dvadesetim, biti pod manjim rizikom za razvoj raka dojke i jajnika. Lekari smatraju da hormonalne promene, koje se događaju tokom ovulacije (povećani nivo estrogena i progesterona), i stimulišu jajnike i dojke svakog meseca, povećavaju izglede za razvoj ovih vrsta raka, a što ste češće trudni, to manje puta ovulirate.

Trudnoća u različitim godinama života

Vaše emotivno stanje
U kasnim dvadesetim ste verovatno već izgradili stabilnost na poslovnom planu i, u zavisnosti od toga kada ste stupili u brak, Vaš odnos sa suprugom je verovatno u boljoj formi da podnese promene koje roditeljstvo nosi sa sobom.

Rizik za bebu
Stopa pobačaja je oko 10%, tek nešto viša nego kod žena u ranim dvadesetim. Sa 25 godina šanse da rodite dete sa Daunovim sindromom su 1 u 1250, a šansa da se rodi dete sa bilo kojom hromozomskom aberacijom su 1 u 476 slučaja.

Od 30. do 34. godine

Vaše telo
Plodnost počinje da opada oko 30. godine, ali ova promena se desava postupno tokom sledećih pet godina. Ako Vam je potrebno lečenje neplodnosti, šanse za uspeh u ovim godinama su mnogo veće nego kod starijih žena. Kod žena ispod 35 godina uspeh in vitro oplodnje se kreće oko 25-28%, dok kod onih preko 40 godina pada na oko 6-8%. Jedna studija je otkrila da je procenat carskog reza skoro duplo veći kod žena od 30. do 34. godine nego kod onih u dvadesetim, mada lekari ne znaju zašto.

Pročitajte i… Odluke koje treba da donesete pre nego što se odlučite da postanete majka

Vaše emotivno stanje
Žene, koje su bile potpuno posvećene poslu, tokom svojih dvadesetih su obično spremne za stvaranje porodice na pocetku nove decenije, a imaju i energiju i prihode za to. Međutim, mogu se i osećati rastrgnuto na više različitih strana. Mogu biti zabrinute da li će uspeti da se vrate svojoj karijeri i da li će uopšte to želeti.

Rizik za bebu
U ovim godinama rizik od pobačaja je 11.7%. Kada uđete u tridesete rizik od rađanja bebe sa Daunovim sindromom je 1 u 952 slučaja, a bebe sa bilo kojom hromozomskom aberacijom 1 u 385.

Od 35. do 39. godine

Vaše telo
Plodnost nastavlja da opada posle 35. godine, a oko 38. dolazi do značajnijeg pada koji se se zasniva na tome da jajne ćelije stare i postaje sve teže da dođe do oplodnje. Sve do 35. godine se savetuje da pokušavate sa nezaštićenim odnosima punih godinu dana pre nego što potražite lekarsku pomoć u lečenju neplodnosti, a kada se pređe 35. godina taj period se smanjuje na šest meseci.

Najveći problem za parove, koji se leče od neplodnosti, predstavlja upravo odlaganje početka lečenja jer postoji velika razlika u uspešnosti terapije kod žena u kasnim tridesetim i onih u ranim četrdesetim. Mnoge klinike čak i ne primaju pacijentkinje koje su starije od 39 ili 40 godina.

Rizik od visokog krvnog pritiska je kod žena preko 35 godina duplo veći u poređenju sa mlađima. Hipertenzija pogađa oko 10-20% trudnica u ovoj starosnoj grupi. Gestacioni dijabetes je dva do tri puta češći kod žena koje imaju preko 35 godina, a skorašnja istraživanja pokazuju da je rizik veći ako se žena ugojila tokom proteklih godina.

Žene od 35 do 39 godina imaju duplo veće šanse za carski rez u odnosu na one u dvadesetim, verovatno zbog toga što porođaj traje duže kod starijih žena. Ako druga faza porođaja traje duže od dva sata akušeri često intervenišu carskim rezom kako bi smanjli stres koji beba trpi.

Vaše emotivno stanje
Ovo su godine u kojima lekari najčešće preporučuju amniosintezu, ili neki drugi metod prenatalne dijagnostike, koji kod mnogih žena mogu izazvati nemir dok čekaju rezultate, jer je rizik od Daunovog sindroma ili neke druge hromozomske aberacije znatno veći u ovoj starosnoj grupi.

Rizik za bebu
Verovatnoća da ćete imati više od jedne bebe, dvojke, ili trojke, se znatno povećava u kasnim tridesetim i ranim četrdesetim godinama. Ovo najverovatnije ima veze sa time što se hormonska stimulacija jajnika blago menja sa starenjem, povećavajući šanse da će otpustiti više od jedne jajne ćelije. Na ovaj način majka priroda možda nadoknađuje činjenicu da će neke od jajnih ćelija verovatno biti defektne.

Žene, koje piju lekove protiv neplodnosti takođe imaju veće šanse za višestruku trudnoću jer lekovi stimulišu jajnike da proizvode više jajnih ćelia. Ipak, šanse za blizance, trojke ili druge višestruke trudnoće su relativno male.

Trudnoća po godinama životaProcenat pobačaja posle 35. godine je skoro 18%. Učestalost mrtvorođenih beba je duplo veća među starijim trudnicama nego među mlađim, mada razlozi za ovo nisu utvrđeni.

Od 40. do 44. godine

Vaše telo

Najpre dobre vesti: nedavna istraživanja pokazuju da žene koje rode dete posle 40. godine, bez pomoći lekova ili drugih metoda potpomognute oplodnje, žive duže od onih koje ranije završe sa rađanjem dece. Zašto? Jedna od teorija je da estrogen, koji se i dalje obilato proizvodi kod žena koje nemaju problema sa plodnošću, produžuje život srca, kostiju i drugih organa. Ipak, manje po 1% žena od 40. do 44. godine rađa decu. Šanse da zatrudnite tokom jednog meseca posle 40. godine padaju na samo 5%.

Kako ćete podneti trudnocu i porođaj u četrdesetim zavisi od više faktora, uključujući i to u kakvoj ste fizičkoj formi, zatim opštih zdravstvenih navika, kao i od toga da li je to Vaše prvo dete. Trudnice u četrdesetim se najčešće žale na umor. Hormonske promene dovode do osećaja umora kod svih trudnica, ali izgleda da je to izraženije kod starijih, a dodatno se pojačava ako ima i male dece o kojime se treba brinuti.

Ako ste već rađali, može se dogoditi da budete skloniji hemoroidima, pritisku na bešiku, prolapsu tkiva materice i vagine i opuštanju grudi, nego pre dvadeset godina, jer su mišići i druga tkiva u ovim regijama već prolazili kroz istezanje. Možete pokušati da smanjite ovaj efekat trudeći se da tokom trudnoće ne podižete teške stvari, da budete umereno aktivni, i radite Kegelove vežbe kako biste ojačali vaginalne mišiće.

Vaše emotivno stanje
Kada dođete do 40. godine, već ćete imati pregršt životnog iskustva i zrelosti na koje možete da se oslonite prilikom podizanja deteta. Verovatno ćete imati i više strpljenja nego što ste imali u svojim dvadesetim, ali ćete verovatno imati i više briga. Najčešće se čuje: „Biću previše stara kada mi dete krene na fakultet.“ Parovi često shvate da će im deca otići od kuće tek kada budu imali 60 ili 70 godina. Stariji roditelji moraju da naprave ravnotežu između tuge zbog gubitka slobode i spontanosti, i radosti koju se osećati podižući dete.

Rizik za bebu
Oko jedne trećine svih trudnoća žena od 40. do 44. godine se završi pobačajem. Ima nekoliko razloga za ovo: jajne ćelije mogu biti defektne u samom početku, endometrijum (sluznica materice) može biti previše tanak, ili dovod krvi u matericu može biti previse slab da bi se trudnoća održala. Povećan je i rizik za placenta previa (nizak položaj placente, u dnu materice, koja, delimično ili potpuno blokirajući otvor grlića materice, stvara opasnost od krvarenja), ili od odvajanja posteljice (pri kome se deo ili čitava placenta odvajaju od zida materice). Bebe žena u četrdesetim godinama imaju i veće šanse da se rode sa nižom telesnom masom (ispod 2.5kg).

Rizik od hromozomskih aberacija ravnomerno raste sa svakom godinom nakon što uđete u četrdesete. Ako rađate u 40. godini, šanse su 1 u 106 da će dete imati Daunov sindrom, a 1 u 66 da će biti rođeno sa nekom drugom hromozomskom aberacijom. Do 44. godine, ovaj rizik skače na 1 u 38, odnosno, 1 u 26 slučajeva.

Od 45. do 49. godine

Vaše telo
Procenat žena koje rađaju u ovoj starosnoj grupi je 0.03%, a izgledi za uspešnost lečenja neplodnosti drastično opadaju. Sama mogućnost začeća i održavanje trudnoće predstavljaju uspeh i odraz su Vašeg dobrog zdravlja. Često možemo čuti priče o ženama koje uspevaju da dobiju dete u kasnim četrdesetim godinama putem in vitro oplodnje, međutim, više od polovine svih trudnoća koje se ostvare na ovaj način zapravo duguje svoj uspeh donatorskim jajnim ćelijama.

Ako ste uspeli da zatrudnite, verovatno ćete morati da prođete kroz mnogo rigiroznija testiranja nego što bi bio slučaj da ste mlađi. Većina trudnih žena preko 40 godina prođe kroz neki oblik testa opterećenja, kako bi se utvrdilo zdravlje njihovog kadiovaskularnog sistema, i pažljivije se prate na znake dijabetesa, ili problema sa bubrezima, nego mlađe trudnice.
Čak i ako ste u odličnoj fizičkoj formi, trudnoća i porođaj će svakako biti teži nego da ste u istoj formi ali u svojim dvadesetim. Trudnoća je, na neki način, poput atletskog takmičenja – količina krvi se skoro duplira, povećavajući napor srca, a dodatna težina opterećuje mišiće i zglobove.

Vaše emotivno stanje
Većina žena u četrdesetim godinama je veoma zabrinuta za zdravlje svoje bebe, kao i za sopstveno zravlje i to sa dobrim razlogom, jer je rizik za oboje zaista povećan u ovim godinama. Međutim većina trudnoća, čak i kada su u pitanju žene u četrdesetim, ima dobar ishod. Što bolje vodite računa o sebi, to su veći izgledi da ćete imati uspešnu trudnoću.

Rizik za bebu
Više od polovine trudnoća žena preko 45 godina se završi pobačajem pre 20. gestacione nedelje. Rizik od rađanja mrtvorođenog deteta je duplo veći u četrdesetim nego u dvadesetim godinama i iz ovih razloga lekari obavljaju još testova opterećenja i ultrazvuk u poslednjim nedeljama trudnoće kod starijih žena. Opasnost od hromozomskih aberacija se drastično povećava. Sa 45 godina izgledi da se rodi dete sa Daunovim sindromom je 1 od 30, a u 1 od 21 slučaja se rodi dete sa nekom drugom hromozomskom aberacijom. Kod žene od 49 godina taj rizik iznosi 1 u 11, odnosno 1 u 8 slučajeva.

Preko 50 godina
Prosečno doba za početak menopauze je 51. godina, međutim, obično se to desi između 45. i 55. godine. Skoro sve trudnoće preko 50. godine zahtevaju neku vrstu pomoći, bilo da su pitanju lekovi protiv neplodnosti, hormonski suplementi, ili najčešće – donatorske jajne ćelije. Žene koje i dalje ovuliraju obično moraju da uzimaju progesteron najmanje prva dva meseca kako bi uspele da održe trudnoću. Žene kod kojih su ovulacije prestale, ne mogu da zatrudne bez donatorskih jajnih ćelija, i moraju da uzimaju estrogen i progesteron skoro tokom čitavog trajanja trudnoće, sve dok placenta ne počne sama da proizvodi ove hormone.

U ovim godinama učestalost komplikacija je dosta velika, uključujući hipertenziju, probleme sa bubrezima, kao i probleme sa placentom, i sve one iziskuju strogo nadgledanje i pažnju.

Godine, u kojima je žena, su problem i kada se beba rodi. Svi znamo neke pedestogodišnjakinje, koje imaju više energije nego mnoge žene u dvadesetim godinama, a imaju i neuporedivo više zrelosti i iskustva. Međutim ženama preko 50 godina je potrebno mnogo dodatne energije i naročito izdržljivosti, kako bi mogle da se bude na svaka dva sata sa novorođenčetom, ili da jure za malim detetom koje je prohodalo.

Statistika pokazuje da, ako je žena uspela da zatrudni, ako vodi računa o sebi, i ako su prenatalni dijagnostički testovi negativni, ima mnogo veće šanse da rodi zdravo dete u odnosu na dete sa nekim defektom, bez obzira na to koliko godina ima. Procenat smrtnosti fetusa je pao za oko 70% od 1960-ih, a to su odlične vesti za sve trudnice.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije