21.08.2014 Vaspitanje

Ne tucite decu – primenite ove metode!

Neki roditelji se i dalje drže toga da je “batina iz raja izašla”, neki drugi uspešno vaspitavaju svoju decu i bez telesnog kažnjavanja. U nadi da ipak svaki roditelj želi da izbegne batine, nudimo vaspitne mere koje mogu da pomognu.

????????????????????????????????????????

Tajm aut metoda

Jedna od najzastupljenijih vaspitnih mera roditelja je takozvani “tajm-aut“. Ova vaspitna metoda sankcioniše detetovo loše ponašanje njegovim privremenim odvajanjem od mesta gde se incident dogodio. Dete se obično pošalje u ćošak ili da sedne negde samo, kako bi se smirilo. Starije dete može za to vreme i da razmisli šta je loše uradilo. Posle tog određenog vremena dete bi trebalo da je naučilo svoju lekciju. Predlaže se minut za svaku godinu starosti (dete od 5 godina u tajm autu boravi 5 minuta).

Preusmeravanje (skretanje pažnje)

Deca znaju da se unervoze i postanu neposlušna kada oko njih ima previše izazova (stvari i stimulusa) ali i kada im je dosadno. U ovim situacijama, možete pokušati da skrenete detetovu pažnju na nešto drugo i pozitivno. Dovoljno je da obazrivo posmatrate vaše dete i otkrićete šta je to na šta uvek reaguje pozitivno i znaćete kako da mu skrenete pažnju, savetuje „Najbolja mama na svetu“.

Pomaganje u kućnim poslovima

Smislite stvari koje dete treba da radi u kući kada je neposlušno (nevezane za svakodnevne obaveze). Ako se dete igralo sapunom u kupatilu i umazalo ceo lavabo moraće da očisti ne samo lavabo već da sredi celo kupatilo. Ako uhvatite dete da piše po zidu recite mu da pregleda sve zidove i očisti mrlje. Verovatno neće pokušati ponovo.

Razgovor i diskusija

Nekada je strog razgovor odličan način da dete primi poruku. Ima dece kojoj samo saznanje da su roditelji duboko razočarani lošim ponašanjem izaziva dovoljan osećaj krivice i natera ih da se poprave. Diskusija takođe pomaže deci da shvate zašto su njihovi postupci pogrešni. U mnogim situacijama dete jednostavno ne zna ili ne razume zašto je to što je uradilo pogrešno.

Ignorisanje

Neke postupke i ponašanja je jednostavno potrebno ignorisati. Ovo bolje funkcioniše sa malom decom nego sa onom starijom. Pokušajte da ignorišete plačljiv glas, iako on može strašno da iznervira. Pravite se da nečujete i saopštite detetu da ne razumete kukajući i plačljiv glas. Ovo može da bude dobra tehnika i kod vrištanja i bacanja na pod.

Prirodne posledice

Neka ponašanja imaju svoje prirodne posledice i nakon njih jednostavno nije potrebna nikakva kazna. Veoma tvrdoglava deca koja ne slušaju ni nakon hiljaditog puta možda moraju da nauče na teži način. Pustite nekada da se priroda postara za posledice (tanka jakna znači da će mu biti hladno, prskanje da će biti mokro, igranje karatea sa drugom da će da zaboli…) Izbegavajte konstantno spašavanje deteta tako što ćete mu donositi zaboravljene stvari u školu ili se vi izvinjavati roditeljima ako nekoga uvredi. Naravno, nekada nije moguće koristiti ovu tehniku i to: kada je posledica opasna po dete i može da dovede do ozbiljne povrede (pad sa visokog drveta ili istrčavanje ispred automobila), kada detetovi postupci mogu da povrede neku drugu osobu. Isto tako, prirodne posledice neće imati nikakvog efekta na dete ako je ga baš briga za njih – ako detetu nije važno što je malo hladno ono se sigurno neće samo obući

Oduzimanje omiljene igračke

Ovo je prava kazna za svako dete ali ima bolji efekat na stariju decu. Ako vam dete odgovara kako ne treba, ne poštuje dogovore, razmislite o tome da mu oduzmete telefon ili iPpod. Tinejdžeri odmah reaguju na ovu disciplinsku meru i dobro će razmisliti sledeći put kada budu pomislili da će nešto postići lošim ponašanjem.

Udahnite duboko

Preduslov za sve ove metode je vaša pribranost i smirenost. Puno roditelja priznaje da primena batina kao metode vaspitanja nastupa u trenucima isfrustriranosti i nervoze. Udahnite duboko, smirite se i dajte sebi par minuta da osmislite kontrusktivnu meru za vaše dete. Bićete ponosni na sebe.

Izvor: Mondo
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije