4D ultrazvuk
30.01.2023 Trudnoća

4D ultrazvuk: Šta je on u stvari i vredi li tog novca?

Tokom trudnoće, lekari nam traže razne testove kako bismo bili sigurni da je sve u redu sa bebom. A često smo voljni da uradimo i neke dodatne testove da bi se osećali sigurnije. Međutim, nekad nismo sigurni šta koji test znači i da li je zaista potrebno da ga uradimo. Naš izvor je razgovarao sa babicom koja ima 30 godina iskustva, Rachel Fitz-Desorgher.

4D ultrazvuk: Šta je i kako funkcioniše?

Ultrazvučno skeniranje, bez obzira da li je u pitanju 2D, 3D ili 4D, radi se na isti način.  Sonda za skeniranje šalje visokofrekventne zvučne talase koji su usmereni na bebu. Oni se potom ponovo odbijaju kao eho i računar ih sakuplja i pretvara u sliku bebe. 4D ultrazvuk daje trodimenzionalnu pokretnu sliku u realnom vremenu.

Kada je najbolje napraviti 4D ultrazvuk?

Ne postoji određeno vreme kada bi trebalo da uradite ovaj ultrazvuk. Oni nisu medicinski neophodni, već zavise od vaše želje. Da biste izvukli maksimum iz ultrazvuka, najbolje je uraditi ga između 26. i 30. nedelje trudnoće. U ovoj fazi vaša beba će se dovoljno razviti, pa njeno lice neće biti previše „koščato“ i dobićete lep ultrazvučni snimak. A ovo je ujedno i vreme kada beba još nije počela da se spušta u karlični region i da nestaje iz vidokruga (u kom se može napraviti lep snimak).

Šta ću videti na 4D ultrazvuku?

Međutim, koliko ćete videti bebu na ultrazvuku zavisi od više faktora. Za početak, zavisi kako je beba okrenuta. To znači da ako želite da vidite bebino lice, možda nećete dobiti željeni snimak ako je beba okrenuta u pravcu vaših leđa. Takođe, ponekad je beba pritisnuta uz posteljicu, pa ultrazvuk može izgledati drugačije nego što ste zamišljali. Potom, ako ste obimnijeg struka ili nema puno amnionske tečnosti oko bebe, takođe će pogled na bebu biti otežan. Međutim, čak i da beba ne bude okrenuta kako želite, vi ćete svakako moći da vidite neki njen deo. Na primer, mogli biste da vidite kako se prsti na nogama i rukama migolje. Osim toga, ako niste bili u mogućnosti da dobro vidite svoju bebu, možda imate pravo na drugo skeniranje. Proverite sa klinikom pre nego što rezervišete pregled.

Prednosti i nedostaci 4D ultrazvuka

Naravno i 4D ultrazvuk ima nekoliko nedostataka. Napravili smo liste u kojima su predstavljeni i prednosti i nedostaci 4D skeniranja.

Prednosti 4D skeniranja:

  • Neki parovi smatraju ovo iskustvo opuštajućim od rutinskih pregleda koji se radew u medicinske svrhe
  • Neki ljudi kažu da im ovo iskustvo pomaže da se povežu sa bebama pre rođenja
  • Neke klinike dozvoljavaju da i širi članovi porodice dođu na skeniranje što omogućuje da se i oni povežu sa bebom
  • Obično ćete moći da dobijete i DVD ili digitalno preuzimanje 4D skeniranja što znači da ćete moći da sačuvate ovu uspomenu

Nedostaci 4D skeniranja

  • Skeniranje može da traje i do 45 minuta izlažući bebu duže vreme veoma intenzivnim zvučnim talasima
  • Ultrazvučni talasi izazivaju vibracije i blago zagrevanje telesnih tkiva. Ako ovo skeniranje potraje duže nego što je medicinski savetovano, može da izazove određenu štetu.
  • Ponekad umesto da umiri roditelje, ultrazvuk izazove zabrinutost. Položaj bebe bude drugačiji od očekivanog, te se zbog nejasnoće ultrazvuka roditelji zabrinu.
  • Ponekad se na ultrazvuku vide kvržice ili ciste koje su vrlo često sasvim bezopasne i nestanu same od sebe, ali su dovoljan razlog da se roditelji uplaše

Cena 4D ultrazvuka

Cene 4D skeniranje se kreću od 4000, pa do 10 000 dinara u zavisnosti od toga šta paket uključuje. Dakle pre nego što rezervišete snimanje, dobro se raspitajte šta dobijate u paketu. Naravno, uvek možete i da se raspitate kod nekoga ko je ovaj ultrazvuk već radio, što vam može pomći u tome da li je 4D ultrazvuk za vas ili je bolje da ga preskočite.

 

 
https://www.motherandbaby.com/pregnancy/scans-tests/4d-scanning-what-is-it-and-how-does-it-work/

monkeybusinessimages/GettyImagesPlus, comzeal/GettyImagesPlus

još iz kategorije