24.05.2018 Zanimljivosti

Kako odabrati dadilju i da li je to pravo rešenje?

Nedostatak para ali i nepoverenje glavni su razlozi što se roditelji ne odlučuju često za zvanje posredničkih agencija za čuvanje dece.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Izbor prave dadilje

„U ovom trenutku, ne bih nikako pristala da poverim svog četvoromesečnog sina dadilji na čuvanje. To bih možda uradila tek kada poodraste, i to samo u slučaju da bejbisiterka ima odličnu preporuku, na primer ako čuva dete mojoj prijateljici već godinu dana, jer u toj branši ima svega i svačega. Ne bi mi bilo bitno da li dadilja ima diplomu pedagogije, ali morao bi to pre svega da bude neko veoma iskusan i odgovoran”, kaže Marina Stevanović.

Ona ističe da zbog obaveza prema bebi jedva da stigne da izađe i do prodavnice. Uprkos svemu ovome, mnogo više veruje „baka servisu” i državnim ustanovama.

Kako se snalaze oni koji ne mogu da pozovu članove porodice da pričuvaju dete?
U tim slučajevima, roditelji koji žele malo vremena za sebe, ili su prosto do guše u poslu, a pri tom imaju i para, zovu posredničke agencije za čuvanje beba i dece. Broj domišljatih mladih preduzetnika koji nisu nužno iz ove branše, ali su prepoznali rupu u tržištu, raste u Srbiji, gde se osniva sve više ovakvih firmi. Vlasnici agencija potvrđuju da među roditeljima, koji inače uglavnom imaju dublji džep, postoji inicijalno nepoverenje, ali poručuju da su dadilje ipak proveren kadar. Sve firme traže diplome, preporuke, potvrde da kandidatkinja nije osuđivana, a pronalaze ih uglavnom putem oglasa, preporuka i saradnje s privatnim i državnim vrtićima.

Ako želite da vam dadilja čuva dete svakog radnog dana po osam sati, to će vas mesečno koštati 295 evra. Jedan sat između devet uveče i šest ujutro stajaće šest evra.

Anja Đoković, koordinator „Gudtajmsa”,  čiji je vlasnik diplomirani novinar, objašnjava da je specifičnost ove firme u tome što nudi dnevne, nedeljne i mesečne pakete za čuvanje mališana.

PROČITAJTE I… Povratak na posao: Kako pripremiti dete?

Tako je devet sati radnim danom 29.900 dinara na mesečnom nivou. Najpovoljnija cena sata je u paketu od 1.000 časova, koji košta 280.000 dinara i traje do šest meseci. Noćni sat čuvanja iznosi 490 dinara, a 540 vikendom. U ponudi su osnovna animacija i igranje, a dosta je popularna i dadilja – privatni učitelj, koja detetu pomaže da savlada školsko gradivo i uradi domaći zadatak. Ona mora biti stručno obrazovana – student ili diplomac učiteljskog, pedagoškog, medicinskog ili defektološkog fakulteta. Kandidati se podvrgavaju psihotestu, koji se sastoji od razgovora.

„Posredujemo između dadilje i klijenta sve vreme. Njoj tako pružamo garancije da neće biti maltretirana ili iskorišćavana, a roditeljima da ih dadilja neće izneveriti ili potkradati. Praksa je i da dođemo nenajavljeni u dom dok dadilja čuva decu, da se uverimo kako radi.“ – kaže Đokovićeva.

Marina Savić, istoričarka umetnosti, osnovala je „Legat invest” pre nekoliko godina, našavši se u situaciji da ne može da nađe dadilju za svoje dete. Kako ona navodi, usluga po satnici u ovoj agenciji je 250 dinara, dok osmočasovno čuvanje tokom četiri nedelje košta 26.550 dinara. A ako vaše dete čuvaju dve žene 24 časa dnevno, to će vas koštati ravno 100.000 dinara. Ukoliko dadilja još i kuva, pegla i posprema, na cenu se dodaje deset odsto. I ovde kandidatkinje rade test ličnosti, a roditelji mogu da traže i dodatne testove.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba 

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije