28.03.2018 Začeće

Da li su ciste na jajnicima prepreka začeću?

Sa dijagnozom ciste na jajniku susreće se veliki broj žena. Kako se ovaj zdravstveni problem rešava i da li on, i u kojoj meri, utiče na začeće i trudnoću otkriva nam ginekolog dr Slavica Vasiljević.

Pregnant female looking at paper with medical prescriptions held by her therapeutist

Veliki broj cista koje nastanu tokom procesa ovulacije – nestane sa mesečnim ciklusom, dok se neke i same resorbuju, tako da do sledećeg pregleda nisu vidljive na ultrazvuku, kojim se dijagnostikuju. Ipak, saznanje da imamo cistu, prirodno stvara osećaj nelagode. Shodno tome, javljaju se brojna pitanja, ali i bojazan, pogotovo ako planiramo bebu.

Funkcionalne ciste
Najčešća i najbezazlenija vrsta cista su takozvane funkcionalne ciste, koje nastaju prilikom procesa ovulacije. Uglavnom se javljaju kao produkt izostanka pucanja folikula, pa je najčešći oblik vodena ili folikularna cista. Ona obično sama nestane sa sledećim menstrualnim krvarenjem. Neke ciste se spontano povlače – resorbuju ili prskaju, dok je za uklanjanje drugih potrebna hormonska terapija. Kontraceptivne pilule su dobra prevencija u otklanjanju cista, naravno isključivo u dogovoru sa ginekologom.

Kod manjih cista, do pet centimetara, nema izraženih simptoma. Da nije ultrazvučnog pregleda, kojim se sve ciste dijagnostikuju, ponekad se ne bi ni osetilo njihovo prisustvo u organizmu. Međutim, kada je vodena cista veća i „upornija“ – i ona, kao i ostale vrste, može da uzrokuje bol i pritisak u donjem delu stomaka, a njeno pucanje takođe može da se oseti kao neprijatno i bolno.

Tokom procesa ovulacije mogu da nastanu i luteinske ciste, koje se još zovu i ciste žutog tela. One se formiraju nakon oslobađanja jajne ćelije iz jajnika, u trenutku kada se prirodno na jajniku formira žuto telo. Često se dešava da hormonski disbalans dovede do stvaranja luteinske ciste umesto žutog tela. Ako je njeno formiranje praćeno prskanjem krvnog suda, sadržaj ciste može da bude ispunjen krvlju, a takve ciste se nazivaju hemoragične. Njihovo prskanje je obično jako bolno, a lečenje ponekad zahteva hiruršku intervenciju.

Nefunkcionalne ciste
Nastanak nefunkcionalnih cista nema direktne veze sa procesom ovulacije. U tu grupu spadaju takozvane čokoladne ili endometriotične ciste, koje mogu da nastanu u procesu menstrualnog ciklusa, od nakupljene menstrualne krvi. I za njih se, kao i za funkcionalne ciste, primenjuje predviđena hormonska terapija, ili se prepisuju kontraceptivne pilule – u trajanju od oko tri meseca. Ukoliko hormonska terapija ne urodi plodom, problem se rešava laparoskopskom operacijom, nakon koje se savetuje da ostajanje u drugom stanju bude „odmah“.

Nekada se može desiti da se ciste „uvrnu“ i uzrokuju prekid cirkulacije, uz velike bolove. Ta situacija zahteva hitnu hiruršku intervenciju, a ponekad i odstranjenje jajnika zajedno sa cistom. Međutim, čak i u takvim slučajevima je velika šansa za zdravu trudnoću i bebu ako drugi jajnik može da proizvede jajnu ćeliju.

Policistični jajnici
Za razliku od drugih vrsta cista, policistične i uvećane jajnike prati ozbiljniji hormonski disbalans i niz vezanih simptoma. To su, uglavnom: amenoreja (izostanak menstruacije), neredovna menstrualna krvarenja, izostanak ovulacije, pojačana maljavost, pojava akni, povećana telesna masa, gubitak kose…

Istina je da zbog neizvesnog datuma pojave ovulacije, žene sa policističnim jajnicima moraju da ulože dodatni napor kako bi ostale u drugom stanju, ali to nije nemoguće. U većini slučajeva, endokrinolog će prepisanom terapijom da dovede hormone u balans, a ginekolog da izazove stimulaciju ili indukciju ovulacije. Trudnoća koja potom usledi, uvek pozitivno deluje na sve ciste, pa i na policistične jajnike.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije