Čega se najviše plaše mame i tate?

Roditelji konstantno strepe nad svojom decom i pokušavaju da ih zaštite. Razlozi za strah su brojni, manje ili više opravdani, a zabrinutost i osećaj za odgovornost varira u zavisnosti od konkretnog problema.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Mame i tate se, pre svega, plaše mogućnosti da se dete povredi (75 odsto majki, 58 odsto očeva), brinu o njihovom učinku u školi (69 odsto majki, 63 odsto očeva), boje se da će druga deca povrediti njihovo dete (66 odsto majki, 60 odsto očeva). Majke su, kao što se može primetiti, generalno zabrinutije od očeva, bar kad su u pitanju ova tri problema.

Zanimljivo je da je zabrinutost očeva i majki gotovo ista kada su u pitanju problemi sa kojima se deca mogu suočiti na Internetu. Oba roditelja su zabrinuta da njihovo dete može provoditi previše vremena ispred monitora (62 odsto majki, 60 odsto očeva). Treba reći i to da su roditelji manje zabrinuti da njihovo dete može kontaktiranti nepoznatu osobu putem društvenih mreža (41 odsto očeva i majki), povezujući taj tip problema isključivo sa decom starijeg uzrasta.

Stručnjaci ukazuju da su roditelji s jedne strane u pravu kada smatraju da se onlajn rizici povećavaju usled veće aktivnosti dece na Internetu, ali da to ne znači da su mala deca apsolutno bezbedna. Roditeljima se savetuje da budno prate onlajn aktivnosti njihovih mališana od prvog momenta kada počnu da koriste Internet.

Majke preuzimaju najveću odgovornost kada su u pitanju teme kao što su: prijatelji njihove dece (41 odsto), gde se njihova deca kreću nakon škole (38 odsto), šta mališani rade u slobodno vreme (36 odsto), kao i da li deca adekvatno troše svoj novac (37 odsto).
Očevi su češće odgovorni za sprečavanje problema kao što su: kontakt njihove dece sa nepoznatim ljudima na Internetu (10 odsto), posećivanje stranica sa neprikladnim sadržajem (14 odsto), kao i sajber maltretiranje (11 odsto).
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije