Ishrana dece: osam najčešćih grešaka roditelja

Ukoliko je vaše dete izbirljivo ili uopšte ne voli da jede, sigurno vam nije lako. Nutricionista Tobi Amidor, ekspert u ovoj oblasti, smatra da je reč o posledici grešaka koje roditelji čine iz najbolje namere.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Greška 1: Terate dete da jede
Ukoliko terate dete da jede nešto što ne voli, razmislite ponovo o toj metodi. Ovakav način hranjenja može umoriti i vas i dete, a negativne posledice su mnogobrojne, jer će se detetu smučiti ne samo hrana, već kompletan ritual i vreme kada se jede.
Savet: Nemojte obraćati pažnju kada dete kaže da nešto ne voli. Ako niste napravili preveliku pompu oko toga, sledeći put kada dete bude jelo isto to, neće se toliko buniti. Zahvaljujući vašem pozitivnom stavu vremenom će početi sasvim normalno da jede i te namirnice.

Greška 2: Kuvate samo ono što dete voli
Mnogi roditelji upadnu u zamku spremanja isključivo detetove omiljene hrane, upravo iz straha da ono ne ostane gladno. To nije rešenje.
Savet: Spremite detetu jelo koje će sadržati barem jedan njemu omiljeni sastojak. Na primer, ako dete voli isključivo pomfrit i meso, a zaire od povrća, spremite mu obrok sa jednim sastojkom koje voli i s jednim koje ne voli. Ako je dete starije uključite ga u pripremu hrane, to će ga svakako motivisati da proba.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije