29.04.2015 Začeće

Osam pokazatelja rane trudnoće

Izostanak menstruacije ne mora biti jedini pokazatelj. Obrati pažnju i na sledećih osam činitelja koji ukazuju upravo na to…

???????????????????????????????

Mučnine (ne samo jutarnje)
Svi znamo da su mučnine uglavnom i pokazatelj da u sebi nosimo još jedno biće. Nemojte ignorisati i prepisivati lošem sendviču iznenadnu mučninu. Jutarnje mučnine mogu da zakasne i da se pojave u bilo kojem dobu dana ili noći u zavisnosti od estrogena i progesterona.

Osetljive grudi
Ako su ti grudi izuetno osetljive na dodir da jedva možeš da ih dodirneš, draga moramo da te upozorimo da možda nije u pitanju PMS. Dve, tri nedelje nakon začeća, hormonalne promene mogu prouzrokovati da grudi budu izuzetno osetljive i nežne čak i na najmanji dodir.

Osećaš se pospano
Ako ides u krevet ranije nego obično i osećaš se pospano…da draga, možda u tebi spava jedno malo biće! To možeš zahvaliti progesteronu koji se povećava u ranoj trudnoći. Tvoje telo ovih dana radi punom parom, zato je i san neophodan.

Neku hranu odjednom ne podnosiš…a za drugom žudiš
Osećaš miris hrane u drugoj kući, odjednom nešto želiš da probaš, a određena hrana ti se gadi? Hmmm, da ne preterujemo, ali i ovo može biti upozorenje od tela da si trudna. Povećan nivo estrogena omogućava ovu “sposobnost”.

Implantacijsko krvarenje
Ako primetiš tačkice krvi na donjem vešu, nemoj odmah da se obraduješ menstruaciji. Implantacijsko krvarenje je možda jedan od najranijih simptoma trudnoće. Javlja se 6 do 12 dana nakon začeća, a javlja se kada se embrion prihvati za zid maternice. Kod nekih žena se mogu javiti i grčevi slični menstrualnima.

Promene raspoloženja
Ako si se zaplakala tokom serije (a nemaš taj običaj) ili te je pogodila reklama, ipak nije u pitanju nepodnošljiv PMS. Poplava hormona u ranim mesecima trudnoće je sasvim normalna stvar, kao i suze i smeh, radost i histerija.

Vrtoglavice
Ako imaš osećaj kao da si mamurna ili da sin a brodu, a ne na tlu, možda su krenule vrtoglavice što su sasvim uobičajna pojava u trudnoći. Krvni sudovi se šire, a krvni pritisak pada, zato su vrtoglavice tako česte u ranoj trudnoći.

Zatvor
Ako već 2 dana nisi vršila veću nuždu (a do sada sa tim nisi imala problema), može biti da je u pitanju trudnoća. Ukoliko misliš kako je to moguće, evo objašnjenja: Povećani nivo progesterone usporava prolazak hrane, pa se zato u ranoj trudnoći dešava i zatvor.

Izvor: Cosmopolitan.rs
Foto: Thinkstock
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije