16.06.2016 Začeće

Utvrđivanje DNK oštećenja: Najsavremenije analize u lečenju muškog steriliteta

Neplodnost je veoma složeno stanje koje pogađa između 10 do 15% parova koji pokušavaju da postanu roditelji. Procenjuje se da u Srbiji postoji oko 250.000 do 300.000 parova sa problemom neplodnosti. Ženski sterilitet je prvo na šta se pomisli i odakle krenu pretrage, no muški faktor steriliteta je prisutan kod polovine parova koji imaju poteškoća sa začećem.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Kod muškaraca je najčešće u pitanju loš kvalitet sperme, posledica smanjenog broja ili pokretljivosti spermatozoida u ejakulatu ili izostanka proizvodnje stvaranja spermatozoida.

U faktore koji utiču na mušku neplodnost spadaju genetski poremećaji, poremećaji u razvoju testisa, proširenje vene skrotuma, ali i preležane zauške kao i poremećaji u hormonskoj podršci spermatogeneze. Sterilitet može biti i posledica infekcija i brojnih imunoloških faktora, dok stres, pušenje, prevelika fizička aktivnost takođe mogu uticati na smanjenje oplodne moći kod oba pola.

Pored svega pomenutog, visok nivo DNK fregmentacije, odnosno oštećenja DNK u spermatozoidima, takođe može predstavljati razlog muške neplodnosti, ali i razlog neuspeha inseminacije i vantelesne oplodnje, te nemogućnosti ostvarivanja trudnoće.

– Visok nivo oštećenja DNK u semenim ćelijama ne može se otkriti uobičajenim analizama semena, a podaci o postojanju ovog problema kod pacijenta su i te kako važni u cilju lečenja muškog steriliteta – objašnjava dr Aleksandar Obradović, embriolog Bolnice za ginekologiju sa porodilištem Jevremova MediGroup: – Zato smo prvi na ovim prostorima uveli analizu kojom se brzo i efikasno u uzorku utvrđuje postojanje oštećenja DNK u spermatozoidima kao i procenat onih kod kojih je došlo do oštećenja.

Kada se preporučuje ova analiza i koje su njene prednosti pogledajte OVDE.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije