23.01.2018 Zdravlje i nega

Znakovi koji ukazuju na nepovoljan položaj fetusa

Dok se većina beba razvija u majčinom stomaku bez ikakvih problema, neke se pak mogu naći u teškoj situaciji. Evo na šta bi trebalo da obratite pažnju…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Situacija u kojoj beba ostaje bez kiseonika koji se prenosi preko majčine krvi, može da se desi tokom trudnoće ili za vreme porođaja. Jedan od potencijalnih simptoma, može biti smanjena pokretljivost fetusa što je i indikator toga da se beba nalazi u distresu.

Fetalni distres
Ovim terminom se objašnjava stanje kada beba ne dobija dovoljno kiseonika, kao i neodgovarajući ili opasan položaj u kom se beba može naći u stomaku. Vaginalno krvarenje je jedan od prvih znakova koji upućuje na ovaj mogući problem i ukoliko se to desi, obavezno bi trebali da se obratite doktoru. Ostali simptomi koji ukazuju na ovaj problem su smanjena pokretljivost fetusa u materici, kao i pojava bola u stomaku i leđima.

Uzroci

Do fetalnih problema može doći iz više razloga, zbog nesreće, bolesti ili problema sa posteljicom. Nepravilan položaj u kom se fetus može naći, poput karličnog i poprečnog, može da dovede do komplikacija. Pupčana vrpca koja je abnormalno kratka ili čak neka abdominalna povreda, mogu takođe dovesti do abrupcije posteljice ili bolje rečeno, do odvajanja posteljice od materice. Međutim na fetalni distres tokom trudnoće i za vreme porođaja, mogu uticati i faktori poput, konzumiranje alkohola, dijabetesa, zatim godine rađanja itd.

Pokreti bebe u stomaku

Promene koje nastaju u aktivnostima bebe u materici mogu takođe biti simptom fetalnog distresa. Zato je važno obratiti pažju na pokrete bebe dok raste u vašoj materici kao i na brojanje istih, preporučuju naučnici sa Univerziteta Ajova. Pokrete je najbolje da proverite u ono doba dana kada je vaša beba obično aktivna tako što ćete biti u ležećem ili sedećem položaju. Zapisujte svaki pokret sve dok ne dođete do broja 10, a najbolje je da to radite svaki dan nakon toga što uđete u sedmi mesec.Ukoliko primetite da se vaša beba nije pomerila 10 puta u roku od dva sata, odmah se obratite doktoru.

Testiranje

U zavisnosti od situacije, doktor može da predloži da se urade različiti prenatalni testovi, kao što su ultrazvuk i amniocenteza, kako bi se proverilo zdravlje bebe. CTG test je takođe od velike pomoći za otkrivanje potencijalnog fetalnog distresa. Ono što je zajedničko svim ovim neinvazivnim testovima jeste to što se u okviru istih podrazumeva merenje kontrakcija, bebinih pokreta i otkucaja srca.

Problemi tokom porođaja

Čak i u onoj finalnoj fazi trudnoće, može se desiti fetalni distres. Uz pomoć monitora za merenje otkucaja srca, doktor može da dobije informacije o ritmu bebinih otkucaja, da li su oni pravilni il ne, i na osnovu toga može da otkrije da li postoji potencijalni problem. Naime, tokom porođaja, može doći i do nepredviđenih komlikacija kao što su prolaps pupčne vrpce (ispadanje), što znači da ona prethodi izlasku same bebe. Ukoliko se beba postavi u nepovoljan položaj može se desiti i to da ispadne pupčanik, da dođe do obilnog krvarenja i da se bebina glava zaglavi pri izlasku. Zbog fetalnog distresa tokom porđaja javlja se potreba za carskim rezom, radi bezbednosti majke i bebe.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije