07.12.2016 Porođaj

Naučnici otkrili koliko vremena je potrebno mamama da se oporave od porođaja

Iako su magazini puni fotografija slavnih mama koje se nakon samo nekoliko nedelja od porođaja slikaju u bikiniju ističući svoje savršene figure, naučnici sada uveravaju mame da nemaju razloga za brigu i da ne postavljaju sebi nerealne ciljeve…

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Ukoliko bi svako od nas sve ono što se plasira u medijima uzimao za ozbiljno, to bi značilo da bi mame za samo šest nedelja nakon što na svet donesu dete, trebalo svoju figuru da dovedu do savršenstva.

Međutim, mnoge su se uverile da su to nerealna očekivanja, a sada su se sa tim složili i naučnici.

Naime, studija Univerziteta Salford iz Engleske ustanovila je da je šestonedeljni oporavak nakon porođaja mit i da je većini žena potrebno mnogo duže da se ponovo osete “normalno”. Doktorka Džuli Vrej je sprovela istraživanje kako bi utvrdila koliko tačno vremena je potrebno mamama da se oporave od porođaja. Sa učesnicama su vođeni razgovori dve do tri nedelje nakon porođaja, tri meseca i ponovo nakon šest meseci od porođaja.

“Majčinstvo u prvim danima može biti veliki šok, posebno za one žene koje su se tek ostvarile na tom polju. Čak i one mame koje su rodile peti put po redu mogu da se nađu u moru prljavih pelena, neopranog veša i visokih očekivanja. Šest nedelja je vrlo kratak period, čak i ako biste se posvetili isključivo sebi, a da ne govorimo o tome da imate još jednu malu osobu o kojoj treba da brinete, a niste sasvim sigurni ni kako bi to trebalo da izgleda”, zaključila je doktorka Vrej.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije