07.12.2016 Kutak za tate

Pet najčešćih strahova budućeg oca

Pre konačne odluke o prisustvu na porođaju preispitajte se da li ste zaista spremni za to! Budući očevi koji su ikada videli na filmu ili TV-u kako izgleda porođaj, ili su čuli priče žena, osećaju se bespomoćno jer ne znaju kako da svojoj partnerki olakšaju bolove.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Neki očevi zbog toga žele da prisustvuju porođaju i u tom slučaju svakako bi trebalo pohađati školu psihofizičke pripreme za porođaj. Međutim, pre odluke svako se preispitajte da li ste spremni za tako nešto.

Ukoliko imate i najmanju nedoumicu ili strah bolje odustanite od toga, jer partnerki možete pomoći i na drugi način. Recimo mnogo je važnije da budete potpuno pribrani i smireni kad dođe vreme za porodilište, da budete prava glava porodice i da u tom trenutku „držite sve konce u rukama“!
Spremnost za roditeljstvo
Uglavnom očeve brine to što kada postanu roditelj prestaju da budu mladi. Paralisani su strahom da „odgovorna odrasla osoba“ podrazumeva to da više neće moći da viđaju svoje prijatelje, izlaze i da uživaju u društvenom životu.

Budite spremni na to da više nećete imati slobodnog vremena i da vam neće partner biti posvećen kao pre bebe, ali naravno to ne znači da više ne smete da se zabavljate. Biti roditelj ne znači da 24 časa treba da budete zatvoreni u kući!

Najvažnija stvar kod roditeljstva je da naučite kako da se dobro organizujete i imaćete dovoljno vremena za porodicu, ali i za prijatelje, sport, hobi…
Briga o bebi

Očeve često brine to što ne umeju spretno i brzo da promene bebi pelenu!
Očevi u većini slučajeva prepuštaju sve svakodnevne obaveze oko bebe mamama, a jednostavan razlog je što ne umeju tako dobro, spretno i brzo kao mama da recimo promene pelenu…

Zbog toga bi bilo dobro da u toku trudnoće otac poseti prijatelja ili rođaka koji ima bebu i koji bi mogao da ga uputi i pokaže mu kako da drži bebu, kako da je stavlja u krevetac, menja joj pelenu…

Na kraju će i sam zaključiti da su osnovne stvari brige o bebi prilično jednostavne i da se uz iskustvo i svakodnevnu praksu sve veoma brzo nauči.

 
Porodični odnosi

Obično se kaže da beba čini da dobar brak postane bolji, a loš još gori. Sve se to dešava zbog toga što su uglavnom oba roditelja fokusirani na novo, zahtevno biće u njihovom životu i sve to može da bude prilično stresno za svakoga.

Često se i muškarci osećaju zapostavljeno, odbačeno, osećaju ljubomoru, jer je žena potpuno fokusirana i brine o većini bebinih potreba.
Parovi bi svako trebalo da u svakodnevnom rasporedu ostave malo vremena samo za sebe i uživaju u stvarima koje ih čine srećnim.

Iako vam možda ne zvuči ni malo romantično da imate raspored za seksualni život imajte na umu da ukoliko ga ne isplanirate neće ga uopšte ni biti!
Novac
Finansije su velika briga budućih očeva, koji obično razmišljaju unapred i brinu da li će imati dovoljno novca da detetu obezbede: pelene, hranu, bicikl, igračke, vrtić, školu…

Naravno da svi žele samo najbolje i najkvalitetnije za svoje dete, ali pokušajte da smanjite troškove. Jedan od načina je da prestanete da kupujete skupe igračke i garderobu koji bebama obično uopšte nisu zanimljivi.

Na kraju, najvažnije od svega je da se potpuno opustite i uživate u čarima roditeljstva!
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije