Promene raspoloženja u trudnoći
28.02.2023 Zdravlje i nega

Promene raspoloženja u trudnoći – kako da se izborite sa njima?

Trudnoća sa sobom nosi burne promene emocija i može se desiti da u jednom trenutku osećate ogromnu sreću, da biste već u sledećem trenutku imali osećaj da vam se svet ruši. Nema pravila. Promene raspoloženja u trudnoći su sasvim normalna stvar i potrebno je shvatiti šta stoji iza njih kako biste se mogli nositi sa njima.

Promene raspoloženja u trudnoći

I pre nego što vam zakasni prva menstruacija, nivo progesterona može da raste i samim tim da promeni raspoloženje trudnice. Razdražljivost i plač su i simptomi PMS-a,  a prisutni su i simptomi kao nadimanje i grčevi jer materica počinje da se zgušnjava, Sve ovo zajedno dovodi do specifičnog raspoloženja.

Šesta nedelja trudnoće

Do ovog trenutka uglavnom ste već saznali da ste trudni. Sa tim saznanjem dolazi niz emocija poput uzbuđenosti i neverice, a naposletku i anksioznosti od toga što ćete uskoro postati roditelj. Otprilike u šestoj nedelji trudnoće ćete početi da primećujete promene na svom telu. Neke buduće mame se osećaju usporeno, i nije neobično da se trenutno borite da držite oči otvorene usred dana. Ovaj pad nivoa energije može vas ostaviti da se osećate iscrpljeno. Iza osećaja umora nalazi se promenljiv nivo šećera u krvi a upravo on reguliše nivo energije. Najbolji način da ovo rešite jeste da jedete više puta dnevno manje obroke kako biste izjednačili nivo šećera u krvi.

Osma nedelja trudnoće

Druga polovina prvog tromesečja poznata je po jutarnjim mučninama, a posledice su i emocionalne i fizičke. Mučnina je izazvana porastom nivoa hormona humanog horionskog gonadotropina (HCG), koji se udvostručuje svaka dva do četiri dana tokom prvih 8-11 nedelja. Dakle, nije ni čudo što se osećate čudno. Dok mučnina može da vam snizi raspoloženje, podsećanje sebe da ovaj osećaj dolazi zato što uzgajate placentu za ishranu bebe može zaista pomoći.

Promene raspoloženja u trudnoći: Deseta nedelja trudnoće

Kontinuirani porast estrogena i progesterona može izazvati pustoš u vašim emocijama u ovom trenutku trudnoće. Jednog minuta ćete biti blaženo srećni, a sledećeg brbljati nered, jecajući samo zato što ste zapalili tost sa sirom. Sledi pravi rolerkoster emocija. Zagrljaji i podrška partnera su odgovor. Bićete izuzetno osetljivi na emocije drugih, tako da ne brinite ako se nađete da plačete zbog reklama za dobrotvorne organizacije za životinje.

Dvanaesta nedelja trudnoće

Dvanaesta nedelja ume da donese nagli porast smeha i pozitivnih emocija. U ovom periodu budući roditelji uglavnom  dele svoje srećne vesti sa najmilijima. Doživećete veliko olakšanjekada bduete mogli glasno da kukate o svojoj jutarnjoj mučnini. Svaki umor će se sada smanjiti.

Šesnaesta nedelja trudnoće

Drugo tromesečje donosi smirivanje hormonalnih promena. Ukoliko već nije prestala, jutarnja mučnina će prestati da se ispoljava. Estrogen i progesteron preuzimaju vašu placentu oko 16. nedelje i od ovog trenutka mnoge žene počinju da se osećaju prilično dobro

Osamnaesta nedelja trudnoće

U ovom periodu beba počinje da se pomera i majka i beba ostvaruju svoju prvu blisku vezu. Od 18 nedelje nadalje, žene su često veoma zadovoljne svojim izgledom. Povećana količina hormona sličnih insulinu koji pomažu vašoj bebi da raste može dovesti do pozitivnih fizičkih promena. Zapremina krvi se takođe povećava, što dovodi do većeg protoka krvi, što rezultira sjajnom kožom.

Promene raspoloženja u trudnoći: 28. nedelja trudnoće

Stigli ste do poslednjeg dela trudnoće i osećate se opušteno i bezbrižno. U kombinaciji sa povećaniim protokom krvi i dodatnim vaginalnim podmazivanjem može doći do velike želje za seksom.

32. nedelje trudnoće

Ako ste u toku trudnoće bili aktivni i vežbali, možda će vam sada biti pomalu teško jer vam veličina stomaka onemogućava obavljanje raznih lakih poslova. Hormon koji se zove relaksin takođe može učiniti vaše zglobove prilično fleksibilnim, a za neke žene labavljenje kostiju u karlici može biti bolno. Fokusirajte se na ono što možete da uradite, a ne na ono što ne možete.

34. nedelje trudnoće

Stalno odlazite u toalet i pokušavate da se dobro smestite u svoju omiljenu fotelju ali vam ne ide. U ovom trenutku najveći broj žena pati od nesanice i to ometa proizvodnju neurotransmitera sreće, serotonina, i podiže nivoe hormona stresa, kortizola. Ovo može izazvati promene raspoloženja u trudnoći i osećaj anksioznosti. Najbolje je da nađete načine da se opustite u potpunosti, probajte sa toplom kupkom.

37. nedelja trudnoće

Ovo je period koji donosi mnogo suprotstavljenih emocija – od radoznalosti i uzbuđenja jer se bliži dan kada ćete upoznati bebu do frustracije jer vam je za svaki pokret potrebna pomoć.  Možete se osećati ranjivo, a možete osećati i ljutnju prema partneru. U svemu tome bitno je da se opustite i da shvatite koliko je vaša uloga velika.

Nivoi hormona ljubavi oksitocina su na vrhuncu tokom porođaja, ostavljajući osećaj euforije.

U toku porođaja majke doživljavaju nalete ljubavi prema bebi a povišeni nivoi neurotransmitera dopamina za dobro osećanje koji prolazi kroz vaše telo takođe će pomoći u jačanju veze novorođenčeta. Svaki porođaj je drugačiji i može proći nekoliko dana pre nego što osetite koliko ste vezani za svoje novorođenče.

Promene raspoloženja u trudnoći su sasvim normalna stvar i zato je važno da se pomirite sa tim da ste u rukama veoma moćnih hormona koji upravljaju vašim raspoloženjem. Budite hrabri i razumite sami sebe kako biste uspeli na najlakši način da preživite ove promene.
Jovana Jevtić

DeanDrobot/GettyImagesPlus

još iz kategorije