bebe imaju plave oči
28.02.2023 Razvoj bebe

Do kada bebe imaju plave oči?

 

Verovatno još dok su u vašem stomaku nagađate kako će izgledati vaša beba. Uglavnom bebe imaju plave oči kada se rode ali otkrivamo vam kada mogu promeniti boju.

Do kada bebe imaju plave oči?

Najveće promene boje očiju dešavaju se kada vaša beba ima između šest i devet meseci. Do tog trenutka, zenice imaju dovoljno pigmenta da biste mogli bolje da predvidite koja će biti boja očiju vaše bebe kada malo poraste.

Od čega zavisi boja očiju?

Boja očiju ima veze sa nečim što se zove melanin – to je protein koji luče ćelije melanociti, a koji takođe određuje boju kože.

Dakle, boja očiju vaše bebe je određena količinom melanina u očima, što znači da su u stanju da apsorbuju više ili manje svetlosti. Jednostavno rečeno, što više melanina ima u očima, to će oči biti tamnije.

Bebe sa više melanina neće moći da apsorbuju toliko svetlosti, zbog čega će im oči biti tamnosmeđe, dok će oni sa plavim ili zelenim očima imati malu količinu melanina.

Zašto bebe imaju plave oči?

Zbog toga što novorođenčad nemaju nivo melanina koji će imati kada porastu. Količina se vremenom povećava, zbog čega oči često u početku budu plave, ali se za nekoliko meseci menjaju u drugu boju. Naravno, nemaju sve bebe plave oči.

Kada bebine oči prestaju da menjaju boju?

Vaša beba moći će jasno da vidi stvari oko sebe sa oko tri meseca ali njene oči će najverovatnije promeniti boju sa oko šest do devet meseci. Međutim, mališani mogu menjati boju očiju sve do treće godine, pre nego što postane trajna.

Kako možete znati da li će oči vaše bebe ostati plave?

Navodno, postoji način da se utvrdi da li će se boja očiju promeniti gledanjem bebinog oka sa strane, tako da nema svetlosti koja utiče na vaš pogled. Ako u zenicama ima nagoveštaja zlatnih nijansi, to znači da će im oči verovatno vremenom postati smeđe ili zelene. Dok ako su oči i dalje veoma plave, verovatno će i ostati takve.

Postoji jedan specifičan hromozom koji je uglavnom odgovoran za određivanje boje očiju vaše bebe. Ovaj hromozom nosi dva gena, od kojih će jedan odrediti količinu melanina u zenici vašeg deteta, a drugi koji kontroliše aktivnost melanocita, ćelije koja sadrži melanin.

Međutim, to znači da ne možete tačno odrediti boju očiju vaše bebe posmatrajući boju svojih očiju i boju očiju vašeg partnera, iako možete dobiti prilično dobru ideju. Na primer, ako oboje imate istu boju očiju, recimo zelene, velika je verovatnoća da će i vaše dete imati zelene oči. Možda će vam i ovo biti korisno: Za mamu čija se beba često budi: Prespavajte celu noć!- mojabeba.rs
Miljana Momirović

Wirestock/GettyImagesPlus

još iz kategorije