Nutrijenti u trudnoći
28.02.2023 Ishrana trudnica

Nutrijenti u trudnoći: Šta treba da konzumirate?

Kada ste saznali da ste trudni, verovatno su vas preplavili sa ogromnom količinom informacija i saveta. Polovina tih saveta mogu  biti zabrinjavajući, a neki će zaista biti korisni. Koji nutritijenti u trudnoći su vam neophodni?

Nutrijenti u trudnoći: Zašto su važni?

Veliki broj nutrijenata se nalaze u voću i povrću. Postoje određeni nutritijenti koji su potrebni za očuvanje vašeg zdravlja i za pravilan razvoj vaše bebe. Pojedini nutritijenti pomažu određenom delu razvoja vaše bebe, ali naravno ujedno pomažu i vama. Upravo zbog toga, nije dovoljno da koristite samo jedan od ovih nutritijenata.

Nutrijenti u trudnoći: Šta treba da uzimate?

Neke od ovih hranljivih materija možete uzimati i kao suplemente. Međutim, najbolje je da se konsultujete sa lekarom koji prati vašu trudnoću pre nego što uzmete bilo dodatak ishrani, ali ukoliko vam ih oni ne pomenu, nemojte se bojati se da pitate. Evo koje hranljive materije su vam potrebne.

 • Folna kiselina
  Folnu kiselinu treba da uzimate i pre trudnoće i u prvom tromesečju kako bi se sprečili defekti neuralne cevi – strukture koja se formira tokom prvog meseca života koja na kraju postaje kičmena moždina i mozak.Ona se preporučuje tokom prvih 12 nedelja trudnoće.
 • Vitamin D
  Vitamin D je zaslužan za održavanje zdravlja kostiju kroz normalnu apsorpciju kalcijuma i fosfora.
 • Omega 3 (DHA) 
  Dokozaheksaenoinska kiselina (DHA) je omega 3 masna kiselina koja doprinosi razvoju mozga i očiju kod beba, kao i održavanju normalne funkcije mozga.
 • Gvožđe
  Veoma je važno da imate dovoljno gvožđa jer ono pomaže u normalnom cirkulisanju krvi i doprinosi normalnoj funkciji imunog sistema.
 • Jod
  Jod je značajan zbog doprinosa normalne kognitivne funkcije, a tokom prvih 12 nedelja trudnoće i razvoju mozga bebe.

Da biste unosili ove hranljive materije koje su vam potrebne, možete isprobati i smutije koji imaju ove korisne sastojke. Nutrijenti u trudnoći su veoma važni, ali ne smete preterivati sa njima. Zbog toga je najbolje da porazgovarate sa vašim doktorom ili babicom kako bi vas uputili u pravilnu konzumaciju i količinu ovih hranljivih materija. I naravno, nemojte da slušate bilo čije savete.
supitchamcsdam/GettyImagesPlus

još iz kategorije