11.11.2016 Ishrana trudnica

Voće po meri dece i trudnica: Evo zašto je dobro jesti banane

Banane svoje zdravstvene učinke pokazuju na nizu primera, a zbog svojih svojstava preporučuju se trudnicama, deci, ali i svima koji imaju problema s krvnim pritiskom, anemijom i radom creva.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Kako bi dokazali teoriju o vrednostima i zdravstvenom učinku konzumiranja banane kod školske dece, naučnici su napravili zanimljivo istraživanje. Naime, oko dvesta učenika škole u Tvikenhamu, kao pomoć kod ispita uzimalo je bananu za doručak, u pauzi za ručak, a sve kako bi poboljšali sposobnosti svoga mozga. Istraživanje je pokazalo da banana koja je bogata kalijumom, može pomoći učenicima da budu pozorniji i da se bolje koncentrišu na nastavu.

Ovim je potvrđena samo jedna od mnogih teza o zdravstvenim učincima banane i njene konzumacije kod dece školskog uzrasta.

Ali banane zapravo svoje zdravstvene učinke pokazuju i na nizu drugih primera. Tako mnoge kulture bananu smatraju voćem koje ‘hladi’ i koje može sniziti, kako fizičku, tako i emocionalnu temperaturu trudnica. Na Tajlandu trudnice jedu banane kako bi osigurale da se dete rodi s nižom temperaturom. Svi ovi primeri jasno pokazuju da je banana kao voće puno više od prehrambenog proizvoda te da njena primena može imati puno opsežnije i kvalitetnije učinke.

Banane su između ostalog izvrstan izvor vitamina B6, vitamina C, magnezijuma, riboflavina i biotina, a bogate su i gvožđem zbog čega stimulišu proizvodnju hemoglobina i pomažu u slučajevima rešavanje anemije. Banana sadržava vlakna, pa kad se uključi u prehranu, pomaže organizmu da uspostavi normalnu funkciju stolice kao i prevladavanje tog problema bez uzimanja laksativa.

Sigurno se pitate zašto su banane bitne za zdravlje?

Naime banane su pune vitamina i vlakana te ugljikohidrata koji će vam podići energiju i olakšati obavljanje svakodnevnih obaveza ili fizičkih aktivnosti. Banane su bogate i vlaknima čiji je unos izuzetno bitan za čovekovo zdravlje. Redovan i pravilan unos vlakana osigurava manji rizik od srčanih bolesti, dijabetesa i zatvora te osiguravaju kvalitetnije funkcioniranje ljudskog organizma.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije