27.11.2016 Saveti

Do kojih sve promena na telu dolazi tokom seksualnog odnosa?

Naučnici sa Univerziteta Kvins u Kingstonu otkrili su da, iako su heteroseksualne žene tvrdile da ih uzbuđuju samo muškarci, rezultati merenja fizioloških znakova uzbuđenja (npr., protok krvi u vagini) pokazuju drugačije.

Većina ispitanih žena osetila je uzbuđenje posle svih seksualnih nadražaja, bilo da su u pitanju slike muškog ili ženskog golog tela, heteroseksualni i homoseksualni odnos, pa čak i dok su gledale dokumentarce o zečevima. Ukratko, žene mogu da se uzbude u mnogom širem rasponu situacija, a to je verovatno zbog toga što su su žene manje osetljive na znoj i čudne mirise tokom odnosa.

Istarživanje objavljeno u časopisu „Plos One“ pokazalo je da žene kada su uzbuđene postaju otporne na spoljne faktore, odnosno , manja je verovatnost da će im se neke stvari učiniti gadnim.

I u mozgu se tokom odnosa odvija više stvari nego što mislimo. Na Univerzitetu Rutgers rađena je serija istraživanja uz pomoć magnetske rezonance koje je pokazalo da se različiti delovi mozga aktiviraju kao odgovor na podražaje vagine, grlić maternice, klitoris i bradavice. Mozak igra bitnu ulogu u dostizanju vrhunca i uzbuđenju uopšte, pa podsticanje tih nekoliko područja istvremeno dovodi do eksplozivnih vrhunaca. Vagina je dugačka oko 7,5 cm, što je razlog zbog kojeg se čini da „dole“ nema mesta za tampon.

Ipak, kad se žena uzbudi, materica se povlači i produbljuje za oko pet cm kako bi napravila mesta za vašu „simpatiju“.

Kada se voli, ništa više ne boli
Prag bola tokom seksualnog uzbuđenja se može znatno povećati, navode u istraživanju objavljenom u u časopisu „Journal of Sex Research“. Iz ovih razloga kada ste uzbuđenji ne osećate toliko intenzivno grickanje ili čupanje za kosu, odnosno ne smeta vam i ne boli kao inače. Iako to pomaže da penetracija bude ugodnija, stručnjaci upozoravaju da to ima i negativnu stranu, jer se neki ljudi mogu povrediti a da to shvate tek nakon seksa.

Tvrde bradavice i veće grudi
Sledeći put kad se nađete u vrelom zagrljaju obratite pažnju šta se događa s vašim grudima kako raste uzbuđenje. Kao rezultat povećanog protoka krvi u tom području bradavice su uspravne i nešto tamnije nego inače. Istraživanja pokazuju da kod nekih žena grudi nabubre tokom seksualnog uzbuđenja, pa čak i da mogu dobiti i na veličini.

Osip
Tokom seksa raste temperatura lica i tela, što objašnjava zašto lice i prsa mogu pocrveneti za vreme odnosa. Osim toga, ubrzani protok krvi i ubrzani rad srca uzrokuju „seksualno rumenilo“ kod mnogih ljudi. Ono se može pojaviti kao crveni ili ružičasti osip na licu, vratu i na grudima, na sreću osip nestaje nakon što uzbuđenja splasne.

Kad je najbolje, ostajemo bez svesti
Ako vam se čini da se vaš mozak pretvara u kašu za vreme orgazma, nemojte baš u potpunosti odbaciti tu pomisao. Čak su i pokreti tela koje napravite tokom orgazma potpuno nesvesni, pokazalo je skeniranje mozga u tom „nezgodnom“ trenutku. Kada žena doživljava orgazam, amigdala je blokirana. To je deo mozga koji upravlja reakcijama u situacijama straha i teskobe.

Napetost i uživanje
Dok traje orgazam, brojni mišići se grče, što je priprema za aktivaciju vaginalnih mišića dokazali su pioniri istraživanja seksualnih odnosa, Vilijam Masters i Virdžinija Džonson. Orgazam uzrokuje napetost mišića u nogama, rukama, vratu, trbuhu, na licu, ali i vagini.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije