27.11.2016 Zanimljivosti

Kako štitna žlezda utiče na plodnost?

Ako imate problema sa začećem ili ste doživeli ponavljane spontane pobačaje, stručnjaci preporučuju da se posavetujete sa lekarom i tražite pregled, jer poremećaji u radu štitnjače mogu uzrokovati probleme sa začećem.

???????????

Ovo je žlezda u obliku leptira koja se nalazi na prednjoj strani vrata. Ona oslobađa hormone koji regulišu rad metabolizma, srca, nivoa krvnog pritiska, rasta i razvoja. Problemi u radu štitne žlezde mogu delovati na menstrualni ciklus.

Veliki broj žena zapravo ni ne primećuje probleme sa radom štitnjače. Najčešći simptomi su umor, neprestana hladnoća, suva i lomljiva kosa i prekomerno neobjašnjivo debljanje, kao i neobjašnjivo prekomerno mršavljenje.

Nekoliko istraživanje je pokazalo da su problemi sa zdravljem ove žlezde direktno povezani sa problemima začeća. Stručnjaci ističu da se u velikom broju slučajeva problemi sa začećem uspešno izleče nakon početka uzimanja lekova za regulaciju rada štitnjače.

Čak i blage poteškoće u radu, mogu uticati na začeće, ali i na ishod trudnoće. Pravovremeno lečenje problema s radom štitnjače može pomoći u prevenciji niza komplikacija tokom trudnoće i porođaja. Upravo zbog toga stručnjaci često savetuju preglede štitnjače u slučajevima kada postoje problemi sa začećem.

Foto: Guliver/Thinkstock




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije